Откриват Узана Поляна Фест с гайдаря на Валя Балканска

УзанаМузикалната програма на Узана Поляна Фест, който представя зелените идеи в действие на 16ти и 17ти юли над Габрово, ще бъде открита от етно-фюжън групата „Оратница“ и звездата Петър Янев – каба -гайдата зад космическия глас - Валя Балканска.

Узана, до която се стига с автобус от Габрово, ще се превърне в своеобразно селище на екологичните инициативи от цялата страна, в което можете да намерите „Еко-академия“, „Чаршия“ с био-продукти, „Техно-парк“ с демонстрационни проекти за алтернативна енергия, „Мегдан“ – сцена, „Занаятчийница“, Дзен – център за духовно здраве, Вело-парк и разбира се - „Кметство“ с инфо-център и място за дискусии.

Фестивалът в географския център на България, се организира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и за пръв път ще представи, по толкова атрактивен начин проектите от цялата страна, съфинансирани за последните 5 години на стойност около 7 млн. щатски долара. Подкрепените проекти са в разнообразни сфери, свързани с устойчивото развитие: еко-туризъм, опазването на околната среда, биоразнообразието, почвите, водите и здравословния живот.

Програмата включва атрактивни демонстарции в най-разнообразни сфери: от състезание по радио-проследяване на костенурчи двойки (тракинг) от създателите на единствения център за защита на костенурки в България – Геа Челония, през тъкане на традиционното сватбено знаме Феруглица от бабите от с.Добърско, месене на квасен хляб с Хлебната къща от Габрово, забъркване на био-шотове и био-дегустации, интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието в Централен Балкан, Беленските острови и парк Българка, работилница за рециклирано изкуство, до сериозни семинари и дискусии - „Земеделие върху замърсени земи?“, „Родопите като вело-дестинация“, „Предизвикателствата за горите в съвременния свят“ и др.

Достъпът до Узана Поляна фест е свободен за всички, които искат да научат повече за алтернативите в съвремнния свят, доказващи, че хармоничния живот на човека с природата е възможен и постижим.

Най-атрактивни за любопитните към иноваците ще бъдат демонстрациите на инсталации за алтернативна енергия: гостите на фестивала ще могат да видят как се правят брикети от тръстика , енергия от биомаса и термопомпа, захранвана от слъчневата енергия в „Техно-парка“ на узана Поляна Фест.

Любителите на екстремните спортове, Узана Поляна Фест посреща с въжена градина, катерачна стена и специален вело – парк, изграден от Фондация Екообщност, за който ще могат да се наемат и колела под наем.

Завършекът на фестивала ще даде началото на инициатива, промотираща колоезденото като алтернатива за туризма – от Узана до Велико Търново ентусиасти ще карат три дни колелата си през Соколовския Манастир и Боженци до Велико Търново, за да покажат, че еко – и вело-туризма у нас имат сериозни перспективи и са разумна алтернатива на масовия туризъм.

Вечерната програма на фестивала е поверена на момчетата от нашумялата етно-фюжън банда „Оратница“ и каба-гайдата на Петър Янев. Те ще бъдат подгрявани от джаз - формацията Splash damage и мултимедийният пърформанс „Селото, което изчезна за една нощ“, дело на Вилета Янева.

Фестивалът се случва в партньорство с община Габрово, която ще осигури редовен автобусен превоз от града до Узана. Органзаторите препоръчват на посетителите да използват организирания транспорт вместо лични автомобили, за да се намали еколгичния отпечатък на събитието и да се спестят преживявания около паркирането.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: