Празник на Слънцето в Етъра

ЕтърНа 25 юни, събота, в Архитектурно етнографски комплекс “Етър” ще се отбележи за двадесет и трети път Празникът на слънцето, билките и водата-Еньовден. Според народа на този ден започва далечното начало на зимата — казва се, че „Еньо си е наметнал кожуха да върви за сняг“. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, а който се окъпе в течаща вода, ще е здрав през цялата година.
От 11.00 ч в Изложбената зала на комплекса ще започне официалното откриване на изложбата „ Светци- лечители- покровители”. Гост на АЕК “Етър” е Специализираният музей по резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Всички произведения са на тревненски зографи и са оригинални. Изложбата е съставена от деветнадесет икони, пет зографски рисунки и една щампа, тематично обвързани с най- характерните мотививи и изображения на светци лечители и покровители. Култовете към тези светци са дотолкова разпространени в творчеството на иконописците от Тревненската художествена школа, че мнозина вярващи ги поръчват като ктитори на църковни икони, а също така и за домашни икони.
Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата "Сенарството в бита на балканджията", която ще бъде разположена в малката изложбена зала до билкарницата. Изложбата представя традиционния начин за добиване на сено, прилаган от векове и практикуван в селата и до наши дни. Експозицията проследява целия трудов процес – подготовката на ливадите, коситбата, сушенето на сеното, транспортирането и съхранението. Всички предмети, които са включени са автентични и използвани по предназначение дълги години преди да влязат във фонда на музея. Заедно с оригиналните фотоси и описателния текст ще позволят на посетителите да се докоснат до тази важна и неизменна част от живота на хората в миналото.
Всеки посетител ще има възможност да се наслади и на енергийна изложба на художничката Дочка Михова - Силания, успяла да въплати красотата и чудодейната сила на растенията в картините си.
Обобщаваща тема на тазгодишната Еньовденска обредност е Слънцето в народната представа на българина. В този аспект в програмата на празника етнографският комплекс е подготвил редица демонстрации на поляната до хотела на комплекса. Председателят на съюза на билкарите и съорганизатор на събитието- Емил Елмазов ще покаже пред гостите на празника замесване на „Слънчев хляб” от лимец – дивото жито на Древността. Гостите на празника ще имат възможността да наблюдават приготвянето на място на три слънчеви лекарства. В чест на Орфеевата ботаника и изобщо на тракийската медицина ще бъде възпроизведено изработването на жреческия мехлем срещу натравяния, който в наши времена може да се ползва като противоотрова и помощно средство на силно химизираните храни. Ще бъде показано и как се прави богомилска паста за защита на сърцето при преяждане и препиване.
След 12.00 часа жури в тричленен състав ще определи победителите в обявените по – рано конкурси: 1)за еньовденски венец, с награди І- 80.00 лв., ІІ – 60.00 лв. и ІІІ – 40.00 лв.,2) за биопано от слънчеви билки, с награден фонд съответно 25.00 лв., 20.00 лв., 15.00 лв.
На поляната пред хотела ще бъде организиран и базар на билкови продукти, в който тази година участват и био-пчелари като производители на най-чистата храна- медът. В честването на празника ще се включат и редица фирми и частни лица, производители на най-различна билкова козметика и естествени продукти за здраве и красота. Сред участниците са – фирмите “ Рефан”, “Форевър Ливинг Продъктс”, фирма “Китим”. Ще бъдат предлагани и лечебен прополис от розово масло, ябълков оцет с лечебни цел, сапуни на растителна основаи редица други. Издателство “ Еньовче” и книжарница „Пингвините” са подготвили богат избор от специализирана литература за Еньовден и лечебните продукти. Празникът на Слънцето в Етъра ще бъде съпроводен с богата фолклорна програма. Посетителите на музея ще имат възможността да присъстват на изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие – 1870”- гр. Севлиево, Детска градина” Явор”- гр. Габрово, Вокална група при НЧ „Просвета”- с. Новаковци, Вокална група „Веселие” при НЧ „Зора -1872”, кв. Нова махала- гр. Габрово. Народно читалище „Зора -1939” от с. Черковица /община Никопол/ ще представят специален обреден танц на калушари за излекуване на болен.
На 24 юни /петък/от 13.00 часа ще започне Третата национална научна конференция „Еротичното в историята”. Тридесет и шест специалисти от цялата страна ще представят своите доклади в областите етнография, история и др. Конференцията ще се проведе в рамките на два дни– 24 и 25 юни 2011 г. В рамките на конференция ще бъде промотиран и втория том от Еротичното в историята с включени научни теми на 21 автори от цяла България.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: