Поход-възстановка “По пътя на Рачо Ковача”

Дата: 
Събота, 12 Май, 2012 - 09:00

БоженциНякъде в далечната история се губят следите как се е появило името на нашия град Габрово – с колебанието между това, че е прието от старата крепост “Каброа”, или заради горите от габър, опасващи околностите. Но за всички габровци и за гостите на града най-известна и любима е легендата за Рачо Ковача, който дошъл от близкото селище Боженци и избрал за място на своята ковачница едно чудесно местенце на кръстопътя за прохода Шипка, край извора „Топлика“, близо до река Янтра, под прохладата на голямо габърово дърво – там където сега е разположен град Габрово. Легендата разказва как Рачо положил основите на сегашно Габрово – в началото бил сам, после със своята тракийка станали двама, трима, четирима ...По-късно при тях слезли нови пришълци от съседните колиби. Направили хан, кръчма, дюкян, мелници, тепавици, по-късно чаркове, фабрики, гимназия ... и докато градили своето селище, реката им нашепвала последните думи на Рачо Ковача: “бъдете добри и трудолюбиви, мирни и сговорни”.
Някогашният габър – кръстник на града, е днес на прах, ковачницата – само един спомен, а Рачо Ковача – една легенда. Но той още живее, сътворен от скала и бронз като голям истукан, кацнал като баща-орел на голямата скала.

За трета поредна година Сдружение “Планета Габрово”, съвместно с Община Габрово, АИР “Боженци” и Народно читалище Габрово ще пресъздадем тази чудесна легенда за трудолюбието, постоянството и предприемчивостта на българина, за да припомним на сегашните поколения техните корени и да допринесем дори и мъничко за опазването и съхраняването на местното културно наследство и традиции.
Участниците в похода ще тръгнат от Боженци на 12 май в 9 часа, предвождани от Рачо Ковача. По стария римски път ще се стигне до село Източник, където групата ще бъде посрещната от местни жители с хляб и сол, хора и песни. След кратък отдих на поляната на местността Градище участниците ще продължат за Габрово, където ще бъдат посрещнати по стар български обичай и с фолклорни изпълнения пред ковачницата на Рачо Ковача. Тя ще бъде издигната под кестеновите дървета на ул.Радецка. Похода –възстановка създава за всички участници едно наистина живо и незабравимо преживяване, едно преплитане на легенда и реалност.

Тръгване 9.00 часа от село Боженци
Маршрут: с.Боженци – с.Източник – с.Борики - местността Градище – Габрово
Посрещане в Габрово – 13.30 ч. – пред ковачницата на Рачо Ковача
/под кестените на ул.Радецка/

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: