Международен панаир на народните занаяти- Етър 03- 06 септември 2011

Дата: 
Събота, 3 Септември, 2011 (Цял ден)

Етърски панаирВ периода от 03 до 06. 09. 2011г. в Архитектурно- етнографски музей „Етър”- Габрово- ще се проведе IX- ят Международен панаир на народните занаяти, организиран от Министерство на Културата, Община Габрово, АЕК „Етър” и с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Заявки за участие в тазгодишното издание на панаира до този момент са дали повече от 60 видни майстори от цялата страна. Те ще представят пред посетителите на комплекса най- различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други.

Представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират пред българската аудитория традиционни за тяхната страна занаяти като: дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали/царевична шума, листа от палма и лико/, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.
По традиция в панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума , пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.
Темата на традиционното за панаира майсторско състезание тази година е „Гайтанджийство”/ работа с гайтан/, което ще започне от 02 септември в 12, 30 часа в къщи от чаршията при АЕК „Етър”. В рамките на четири дни шестима майстори от цялата страна ще покажат какво умеят пред жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/.
На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”. Най- добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба- базар през месец септември 2012г. в изложбената зала на АЕК “Етър”.

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе на два дни /2 и 3 септември 2011г./. В нея над четиридесет специалисти от България и чужбина ще вземат участие със своите научни съобщения. По време на научната конференция ще бъде презентиран и най- новият, VI том, на книгата „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията.

На 3 септември 2011г. от 11. 30 часа в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата -базар на Жулиета Георгиева, от гр. Пловдив- победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”.
Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, пиринския край и родопска фолклорна област за финал. Началото на фолклорната програма ще се постави на 04 септември 2011 от 11, 30 часа, когато ще се състои и самото официалното откриване на мероприятието.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на световно известните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100-те каба гайди”, мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре”- гр. Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг”- гр. Несебър, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Любопитното е, че ще има участник от Шотландия, който ще изпълни пред публиката на музея традиционни фолклорни мелодии.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 1 потребител и 2 гости online.

Потребители online

  • radoslav.parvanovЕтър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: