Лазаровден в Етъра

Дата: 
Събота, 16 Април, 2011 - 11:30

ЕтърНа 16 април 2011г. от 11.30 ч. в Архитектурно- етнографски комплекс "Етър" ще бъде представен моминския пролетен обичай Лазаруване.
Архитектурно- етнографски копмлекс "Етър" предостави възможност на момичета, които проявяват интерес да се запознаят с народната обредност, характерна за Лазаровден.
За един месец се записаха 16 момичета, които са на възраст между 14 и 18 години. Те преминаха както през теоретично, така и през практично обучение от музейни уредници и педагози. “Наученото” от лазарките ще бъде демонстрирано за първи път на самия празник в събота пред гостите на музея.
Момичетата ще бъдат облечени в народни носии, с кошнички в ръце за дарове и ще са закичени с цветя в главите. Те ще пеят традиционни лазарски песни- пожелания за здраве и берекет и ще обикалят къщи от чаршията, а майсторите ще ги даряват с яйца според обичая.
След хвърлянето на венчетата им в течащите води на река Сивек, директорът на АЕК “Етър” ще раздаде специални документи на лазарките.Тези уверителни ще потвърждават, че лазарките успешно са преминали курса на своето обучение и че според българската народна традиция вече са моми и са “годни” за женене.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: