Дните на камерната музика

Дата: 
Сряда, 7 Септември, 2011 - 19:00

Христо ЦокевНа 7 септември 2011 год. /сряда/ от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” Камерният ансамбъл „Софийски солисти” ще открие 35 - тото издание на Дните на камерната музика - Габрово 2011 .
Радикално обновление на фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите, присъствие на трима класни изпълнители родени в Габрово – с това накратко се характеризира поредното издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е най-обширната фестивална програма като количество на концертите. Те са 8 на брой. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти.
Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на ценителите сред габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин косвено влияе както на програмирането на събитието, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.
Всеки концерт има свое мото, което ще помогне на хората, прекрачващи за първи път прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

Всички концерти ще се състоят в Художествената галерия „Христо Цокев” и ще бъдат съпътствани от изложба на художниците участващи в септемврийския пленер в Боженци.

За пръв път от създаването на Дните на камерната музика Габровският камерен оркестър няма да открие фестивала. Този път тази чест е отстъпена на най-класния български оркестър – Камерният ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Този жест на домакините е първа крачка към разчупване на рутината и стереотипите – неизбежно наложили се през годините.
Програмата на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” с мото „Светлини и сенки” в първата си част включва популярни миниатюри на известни композитори от 16 до 20 век. Във втората част ще бъде изпълнена изключително рядко изпълняваната в България поема „Метаморфози” на големия немски късен романтик Рихард Щраус.

На 8 септември /четвъртък/, след дълго прекъсване, отново в Габрово ще гостуват джаз-звезди. С нов проект „Ренесанс, Джаз и Фолклор” на фестивала ще се представят виртуозите Стоян Янкулов – ударни инструменти, Венцислав Благоев – тромпет и контрабасистът Димитър Карамфилов. В сътрудничество с вокалистката Веселина Драголова и пианистът Калин Жечев, музикантите ще изпълнят вокална музика от епохата на Ренесанса, модерен джаз и етно-музика върху български и ирландски фолклор.

Концертът на 9 септември /петък/, под надслов „Контрасти”, е адресиран към традиционните меломани и любителите на съвременната музика. Младите музиканти от софийския струнен квартет „Фрош” ще изпълнят първия струнен квартет на немския композитор - романтик Йоханес Брамс и пиесата „Различни влакове” от съвременния американски композитор Стив Райх. Музиката на световно известния композитор Стив Райх е малко позната в България, а неговото емблематично произведение за струнен квартет и предварително направен звукозапис „Различни влакове” ще бъде изпълнено за пръв път в България. За тази композиция Стив Райх през 1990 г. получава награда „Грами” за най-добро произведение в областта на сериозната музика.
Организаторите на фестивала се надават концертът на младите инструменталисти от квартет „Фрош” и музиката на Стив Райх да привлекат вниманието на любителите на техномузиката.

През тази година майсторският клас на проф. Минчо Минчев няма да гостува в Габрово. Причината е огромния брой записали се курсисти от чужбина и тяхното много различно ниво на постижения. Проф. Минчев сподели, че ще бъде свръхнатоварен, трябва да отделя по 10 – 12 часа в работа със студентите и едно тридневно гостуване на малка част от тях на габровския фестивал ще ощети от към уроци много курсисти, които по една или друга причина няма да могат да бъдат включени в планирания концерт. Защото професорът заедно с изключителните грижи и всеотдайност, които полага в подготовката на младите цигулари е безкомпромисен по отношение на тяхното представяне пред публика.

За да спази традицията, Община Габрово покани големият български виолончелист проф. Венцеслав Николов да направи майсторски клас за камерна музика.
Венцеслав Николов също е любимец на габровската публика, има къща близо до Габрово и неговото присъствие на Дните на камерната музика ще обогати и обнови фестивалният афиш.
Заключителният концерт на студентите от майсторския клас проф. Венцеслав Николов ще се състои на 11 септември /неделя/ от 11 часа в Художествената галерия. В него ще участват изявени млади изпълнители на цигулка, виолончело, пиано и кларинет от България и Бразилия.

На 12 септември /понеделник/ дебют в България ще направи младото италианско дуо Мира Димитрова и пианиста Дарио Бонучели. И двамата са родени в Генуа, а Мира Димитрова е дъщеря на известния габровски цигулар Митко Димитров.
Митко Димитров е специализирал цигулка в Лондон през 80-те години на миналия век и е бил концертмайстор на Габровския камерен оркестър. Вече 30 години свири в оперно-симфоничния оркестър на Генуа.
Програмата на младите изпълнители е традиционна и включва произведения от Джузепе Тартини, В.А. Моцарт, Л. В. Бетховен и Морис Равел. На този концерт за пръв път в България ще бъде представено и произведение от младия американски композитор Том Кипуло.

На 13 септември /вторник/ отново ще има силно габровско присъствие. В родния си град ще гостува почетния гражданин на Габрово – голямата българска пианистка проф. Ружка Чаракчиева.
Ружка Чаракчиева е дъщеря на Петър Чаракчиев – виден габровски музикален педагог, диригент и общественик. Той е и първия учител по цигулка на проф. Минчо Минчев. В сътрудничество с младия баритон Алек Аведисян за пръв път в Габрово ще бъде представен вокалният цикъл „ Любовта на поета” на гениалния немски романтик Роберт Шуман. Този цикъл е написан по стихове на немския поет Хайнрих Хайне. Във втората част на концерта ще бъдат изпълнени популярни романси от П.И. Чайковски по стихове а А.С. Пушкин, А. Толстой и други. Този концерт е адресиран към любителите на романтичната музика и поезия.

На 14 септември /сряда/ отново ще има синтетичен концерт - жест към любителите на по-лесно достъпната сериозна музика, класическия джаз и популярната музика. Под надслова от Й. С. Бах до Астор Пиацола на фестивала ще гостува квартет „Саксофони” от София. Това е един екзотичен ансамбъл, който включва всички разновидности на саксофона от най-малкия (сопранов) до най- големия (баритонов). Музикантите от този квартет са изявени инструменталисти от Биг-бенда на Българското национално радио и други столични оркестри. В програмата ще прозвучи музика от Й. С. Бах, непознати френски автори от 19 век, джаз – стандарти от Дюк Елингтън, Дейв Брубег и други. Ще има премиери и от българските композитори – фолклористи Христофор Раданов и Васил Костов.

Дните на камерната музика ще бъдат закрити на 15 септември /четвъртък/ с концерт на домакините от Габровския камерен оркестър. Под мотото «Барок и съвременност» като солисти в Габрово ще гостуват клавирното дуо Галина Апостолова и Лиляна Гетова, както и родения в Габрово обоист Пламен Проданов. Програмата на концерта вкючва барокова музика от Томазо Албинони, Алесандро Марчело, Й. С. Бах, както и премиери на живеещия в Париж изявен български композитор Ясен Воденичаров и Велислав Заимов. Концерът се посвещава на 60 г. юбилей на Велислав Заимов – виден български композитор, общественик и педагог – дългогодишен председател на Съюза на българските композитори. Велислав Заимов също е с габровски корен. Неговият дядо - известният габровски колоездач Димо Заимов преди около 100 години прави двумесечно пътешествие с велосипед от Габрово до Лондон и обратно. Това постижение навремето е предизвикало сензация в бъларската преса и е отразено в златната книга на българските спортни постижения.

35-тото издание на Дните на камерната музика Габрово 2011 г. се реализира със субсидия от Община Габрово и финансовата подкрепа на фондациите „Америка за България, „Изкуство в движение” и „Арт офис” – София.

Цените на билетите са символични. За един концерт всеки посетител ще плати 3 лева, а учениците, студентите и пенсионерите 2 лева. Абонаментна карта за всичките 8 концерта е на цена 7 лева.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 0 guests online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Анкета

Колко често се усмихвате?: