"Forget your past" в "Орловска 10"

Дата: 
Вторник, 5 Април, 2011 - 18:30

Орловска 10Фотографската изложба "FORGET YOUR PAST...Монументалните паметници от времето на комунизма" на Никола Михов, ще бъде представена в галерия "Орловска 10". Откриването е на 5 април (втроник) от 18:30ч.,в присъствието на автора и презентация на тема: „дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа".
Графитът "Forget Your Past" над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, илюстрира съдбата на българските паметници от времето на комунизма. Някога символ на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Без значение дали са посветени на Съветската армия, или на Априлското въстание, те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Въпреки демонтирането на десетки от емблематичните паметници, днес в България има над 150 значими монумента, построени в периода 1945 - 1989 г. След политическите промени много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.
Серията ‘’Forget Your Past’’ хвърля светлина върху 14 от най-внушителните монументални паметници в България, построени по времето на комунизма. Освен композираните в диптих снимки, изложбата вклучва подробни сведения за историята на всеки паметник и различни архивни материали.
Проектът е реализиран в рамките на ‘’Следа’’ – палтформа, обединяваща творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в съвременната градска среда.
Досега изложбата е показвана по време на „Месеца на Фотографията” в Лондон, в Българския културен институт в Берлин, град Вроцлав в Полша, центъра за култура и дебат ''Червената къща'' в София ,''Artnewscafe'' в Пловдив, както и на фестивала ‘’Goat milk’’ в Бела Речка.
Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни групови изложби. Носител е на награда от международното фотографско биенале ''Фодар'' през 2009 г. , номиниран за наградата на музея за съвременно изкуство ESSL във Виена през 2011г. Негови снимки са публикувани на страниците на вестник „Le Monde’’ и френското списание Reponses Photo.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.

Kampania Terra

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: