Aвторска изложба на Йовка Пенева гостува в АЕК „Етър”

гайтанНа 03 септември 2010 г., след откриването на Авторската изложба- базар на майстора- ножар Христо, гостите на музея ще могат да разгледат и авторската изложба на Йовка Петрова Пенева, разположена в Малката Изложбена зала до Билкарницата на Архитектурно- етнографски комплекс „Етър”.
Изложбата на Й. Пенева представя разнообразни произведения, изработени с гайтан. Авторката е родена на 27 септември 1932г. в с. Чавеи, Габровско. Завършила е висшето си образование в София. Била е учителка по география в ПМГ “Иван Гюзелев” в гр. Габрово. Водела е кръжок за работа с гайтан.
От няколко години е член в Клуба на инвалидите в гр. Габрово, който помогна за реализиране на изложбата.
Йовка Пенева твори с гайтан от доста време. В рода й никой не се е занимавал с подобно нещо. Споменава, че понякога й отнема повече време, за да създаде определен предмет с гайтан. Красотата им се превръща в стимул и вдъхновение за нея да продължи да го прави, за да радва окото на хората.
Нейната колекция обхваща значителни по обем атрактивни творения, приложими днес. Чрез таланта и усета й към красивото и уникалното, изложбата разкрива многообхватната функция на експонатите, използвани в наши дни, както и многообразните им модификации, направени с гайтан. Това са с вкус направени медальони за украшение, мини пана, окачвани на стената, различно изработени по големина слънца за декорация, салфетки за маса, ръкохватки, поставки за чаши, тишлайфери, придаващи изисканост и стил на трапезата.
Експозицията допринася за съхраняване традицията, свързана с изработване на богат асортимент от гайтанени модели. Но в същото време прокарва път, даващ тласък за новост и въображение в съвременния бит.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: