135 години Шипченска епопея 21-26 август 2012 година

За втора поредна година благодарение на Областна администрация Габрово и редица други институции Шипченската епопея е факт, като национално честване. Тази година плановете на г-н Мариян Костадинов, Областен управител са още по-мащабни.Тържествената заря проверка на въоръжените сили отново, ще се проведе в административният център на град Габрово. За патрон на честванията е поканен г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. По официална информация научихме, че той е потвърдил поканата и с удоволствие ще подкрепи годишнината.
Преди месец информацията беше допълнително изчистена и изяснена на гости в Президентството, тогава Инициативния комитет на честванията гостува при Президента за изчистване на детайлите около честванията.
Вече приоритетите в региона при настъпването на тези дни ще са „Дните на Шипченската епопея”, това заяви днес Областният управител на Габрово.
Целта на администрацията е да се възродят откритите уроци по история и родолюбие, както и централизиране на символи и доказателства с цел популяризиране сред младите хора.
От думите на Губернатора разбрахме, че той и държавата се опитват да покажат и разкажат на възможно най-много хора за местата и събитията помогнали за постигане Независимостта на нашата родина.

Заря – проверката ще се състои на 24 август, а кулминацията ще е на 25 август. Дните на Епопеята 21-26 август предлагат редица интересни събития и конкурси, свързани с историческата случка. Съдействие за всичко са оказали Община Габрово, Регионален Исторически Музей Габрово, Регионална библиотека „Априлов Палаузов”, Регионален инспекторат по образованието и много други.
На 21 август ще бъде открита изложба на едно паметно за Габрово място – градинката до Драматичен Театър „Рачо Стоянов”, мястото на което преди години се е издигал Девическият манастир.
На 22 август ще бъде организирана родова среща между наследниците на хора от областта участвали в Шипченските боеве.
Друга мащабна инициатива е „Осинови паметник”, която успешно се движи благодарение на учебните заведения в Габровска област. За сега мащаба е регионален но амбицията на габровския Губернатор е тя да се превърне в национален.
В кулминационния ден на събитията преди основните събития на връх Шипка, ще се проведе панихида за загиналите в Соколски манастир мястото, което е приело и наследило голяма част от духа и съдържанието на Девическият манастир. Речта на Президента по график, трябва да започне в 12 часа на официалната трибуна пред Паметника на свободата.
И тази година ще се проведе вече традиционния поход от Соколски манастир до връх Шипка, а догодина организаторите планират да се направи поход и от местността Узана до върха на Свободата. Това е също един много важен маршрут от бойните движения състояли се преди 135 години.

Президента твърдо е застанал зад инициативите свързани с Епопеята на Шипка. С общи усили в момента се действа по възстановяването на вечният огън на връх Шипка. В момента също в движение е и проект за издигане на Националният трибагреник на България на 22 метров пилон на върха в ляво на Паметника на Свободата. Идеята е символа на България ясно да се вижда, както сега паметника от 1/3 от територията на страната!

3 са основните инициативи, в които всички граждани могат да вземат участие. Инициативата „Осинови паметник” от 21 май до 30 юни, до момента са се включили 16 учебни заведения от Габровска област – 13 училища от Габрово, 2 от Севлиево и 1 от Трявна. Инициативата продължава. Ще бъдат озеленени специални за целта места и ще се постави началото на водене на открити уроци свързани с паметниците по история. Учениците ще правят презентации и доклади и ще запознават свои връстници, а и не само с историята. Останалите две инициативи съпровождащи националното честване са два конкурса. Фотоконкурс наречен „Тоя връх висок е” организиран от Априловска гимназия, Областна администрация Габрово, Регионален исторически музей Габрово и Регионална библиотека „Априлов Палаузов” срока е до 9 август.
Следващата инициатива е свързана с изобразителното изкуство, литературата и историята. Срокът на този конкурс е до 15 юни. Резултатите от всички ще бъдат оповестени на 9 август т.г. За всички конкурси ще има материални награди, част от тях са фотографски аксесоари и литература, таблети, преносими компютри и др.
Подробна информация, регламент и всичко останало можете на намерите на сайта на „Шипченска епопея”. Очаквайте скоро „Елате в Габрово” да публикува и официалната програма на честванията. Всички българи и не само са поканени на честванията в Габрово и на връх Шипка за да можем, да покажем колкото се може по-голяма съпричастност към може би най-преломното за нашата история събитие.

http://shipka.gb.government.bg/

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.