125 години от Съединението на България

Дата: 
Понеделник, 6 Септември, 2010 (Цял ден)

Продан Тишков ЧардафонСлед разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинският договор, националното обединение на българите се превръща в общонароден идеал и политиката на правителствата на Княжество България и на властите в Източна Румелия. Тази национална политика води до Съединението на България през есента на 1885 г.
Активен участник в Съединението на Източна Румелия и Княжество България е Продан Тишков – Чардафон. Роден в Габрово през 1860г. Чардафон се записва в Българското опълчение и участва в Руско-турската освободителна война. Член на Тайния революционен комитет в Пловдив, организира и предвожда най-голямата чета, която на 5 срещу 6 септември 1885 влиза в Пловдив.

На 06.09.2010 г. в Етъра ще започне спектакълът „Да фърлим пушка връз небо", представен от Национално дружество „Традиция".
В чест на Съединението, постановката ще приключи с три военни салюта.
По повод Съединението на България Регионалният исторически музей ще покаже в МОЛ Габрово пушка ,която е била на въоражение по време на българо-сръбската война през 1885г., портрет на Чардафон, два фотоса с орден за храброст и възпоменателен медал от сръбско- българската война.
В Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов'' - Габрово ще бъде открита витрина по повод 125 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: