“Премиера с опашка” на книга с пътеписи правят Момчил Цонев и Даниела Цонева

Дата: 
Понеделник, 28 Февруари, 2011 - 18:00

ГабровциПремиера с опашка” ще направят Момчил Цонев и Даниела Цонева на книгата си „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”. Събитието е на 28 февруари (понеделник) от 18 часа в Регионалния исторически музей (ул. „Николаевска” № 10). Точно преди два месеца, на 28 декември, авторите направиха и премиера „без опашка”, пестеливо по габровски.
Този път обаче „опашката” на предстоящата премиера ще бъдат специалните гости. Събитието ще бъде открито лично от кмета на Габрово Николай Сираков, а от София идват ст.н.с. Рая Заимова и издателят Румен Баросов. Потомката на известния габровски род Заимови е един от рецензентите на книгата с габровски пътеписи и водещ изследовател на българското Възраждане. Румен Баросов е изпълнителен директор на Фондация за българска литература, която издаде двете книги от историческата колекция „Габрово – живият град” - „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
Първият том от „Габрово и габровци в старата книжнина” анализира 34 чуждестранни и български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Предимство е и включването в края на изданието на антология с пътеписните текстове.
В новата книга на Момчил Цонев и Даниела Цонева читателите могат да прочетат защо Габрово се е наричало „малката Виена”, храбри ли са били нашите предци, живял ли е тук Крали Марко, бунтовно място ли е било Габрово… Имат ли си възрожденските габровци бани вкъщи? Строили ли са средновековните български царе мостове над Янтра? Колко французи, руснаци, англичани или турци пишат за Габрово? Кои ни обичат повече – българските или чуждестранните пътешественици? Какви са нравите и облеклото на габровци, каква е историята, стопанството, природата и архитектурата на Габрово според пътеписите…
Организатори на събитието са Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово и издателството „Фондация за българска литература”.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: