“Премиера без опашка” на нова книга с пътеписи правят Момчил Цонев и Даниела Цонева на 28 декември в „Пингвините”

Дата: 
Вторник, 28 Декември, 2010 - 17:00 - 18:00

„Премиера без опашка” на новата си книга с пътеписи за Габрово ще направят Момчил Цонев и Даниела Цонева. Събитието е на 28 декември (вторник) от 17 часа в габровската книжарница „Пингвините” (ул. „Радецка” 9, на втория етаж – бившия „Детмаг”). От 28 декември „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще бъде и на габровския книжен пазар. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
В поканата си към габровци за „премиерата без опашка” авторите пишат: „Каним Ви по габровски, без опашка (за да пестим от тока и топлото на книжарницата и от времето ви за празнуване) да поговорим за възрожденските пътеписи за Габрово. Какво пишат чужденци и българи за нас. И най-важното, защо пишат така за нас.”
Новата книга анализира 34 чуждестранни и български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Предимство е и включването в края на изданието на антология с пътеписните текстове. В първия том на „Габрово и габровци в старата книжнина” читателите могат да прочетат защо Габрово се е наричало „малката Виена”, храбри ли са били нашите предци, живял ли е тук Крали Марко, бунтовно място ли е било Габрово… Имат ли си възрожденските габровци бани вкъщи? Строили ли са средновековните български царе мостове над Янтра? Колко французи, руснаци, англичани или турци пишат за Габрово? Кои ни обичат повече – българските или чуждестранните пътешественици? Какви са нравите и облеклото на габровци, каква е историята, стопанството, природата и архитектурата на Габрово според пътеписите…
Организатор на събитието са Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово и издателството „Фондация за българска литература”.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 63 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: