Фолклорен фестивал „СВАТБАТА – ЕДИНСТВО И МНОГООБРАЗИЕ„ в Етъра

Дата: 
Събота, 25 Август, 2012 - 11:00

С обявяването на 2008 година за Година на междукултурен диалог, специалистите от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово, решиха да реализират една своя отколешна идея – да представят етническото и етнографско многообразие в българските земи чрез богатството на фолклора, с представяне на отделни моменти от сватбената обредност, изпълнени на фона на единствения музей под открито небе в България.
Досега сред естествения декор на АЕК „Етър” се представиха ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, хърцои и др. Гостите на музея се запознаха със специфичните особености в турски, гагаузки, гръцки, руски, каракачански, армънски и ромски възстановки на сватбени обреди, на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи и др.
Тази година организаторите имат желание да надградят направеното дотук, като превърнат фестивала в събитие с международно участие, което предлага атрактивно пътешествие из сватбените традиции на балканските народи. Целта е да се открие магията на сватбената обредност като важна част от балканската културна идентичност и съществен елемент от световното културно многообразие. Фокусът на интереса ще бъде съсредоточен върху живия човек, носител на традиционни дейности и умения, този, който владеейки ги, предава познанията за тях на бъдещите поколения. А уважението към културата на „другия” дава възможност за сближаване и опознаване, защото няма по-голяма сила от диалога установен от традициите.
В рамките на фестивала, чрез различни нови събития ще се представят сватбените обичаи от България и Балканите.
- За първи път възстановки на сватбените обичаи ще представят фолклорна група „Зипка” от Хърватска.
- Ново съпътстващо събитие е прожекцията на документални етноложки и антроположки филми, чрез които специалисти от Македония, Сърбия и България ще представят сватбени обичаи от България, българската диаспора и Балканите. В богатата филмова програма ще бъде отделено особено внимание на един все още недостатъчно популярен метод за документиране и изучаване на нематериалното културно наследство - визуалната антропология.
А в Изложбената зала на АЕК „Етър”, за първи път Регионален исторически музей - Шумен представя своята нова изложбата - „...А да са сватиме, а да са сродиме...” - разкриваща сватбените традиции и обичаи на турци, арменци, евреи и роми в Шуменско.

Фестивал
“Сватбата – единство и многообразие”
25 и 26 август
събота и неделя

Програма

- Възстановки на сватбените обичаи – начало 11.30 часа

• Посрещане на сватове и забиране на булка – фолклорна група на àрмъните от гр. Велинград и с.Ракитово, община Велинград.
• Сватбени обичаи от Хърватското Загорие – фолклорен състав „Зипка”, Кумровец, Хърватска
• Меденик ; Бръснене на младоженеца - фолклорна група при НЧ „Просвета”
с. Соколица, община Карлово.
• Пон'делник - група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина 1942” , с. Белгун , община Каварна
• Плетенки - група за изворен фолклор при НЧ „ В. Левски” , с. Г. Росица, община Севлиево
• Марама - група за изворен фолклор при НЧ „Напредък – 1915 г.”, с. Стефаново, община Радомир.
• Следсватбен обичай – група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина”, с. Жълтеш, община Габрово

- Филмова програма „Сватбени обичаи от България и Балканите” – Прожекциите на открито в събота и неделя. Начален час: 14.30 часа

- Представяне на изложбата на Регионален исторически музей - Шумен „...А да са сватиме, а да са сродиме...” - разкриваща сватбените традиции и обичаи на турци, арменци, евреи и роми в Шуменско - Изложбена зала на АЕК „Етър”

Фестивалът се осъществява с партньорството на Община Велинград и със спомоществователството на фирми от Габрово и страната.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: