Усмивката на Шопен ще грейне в Дома на хумора и сатирата

Дата: 
Четвъртък, 4 Ноември, 2010 - 17:30

дом на хумораНа 4 ноември 2010 г. от 17.30 ч. в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита изложба от сатирични рисунки на творци от 33 страни, които представят по оригинален начин личността и творчеството на Шопен. Тя е резултат от едноименния международен конкурс, който организира Музеят на карикатурата във Варшава по повод 200 години от рождението на великия композитор. Събитието става възможно със съдействието на Полския институт в София и лично неговата директорка г-жа Анна Пахла ще има честта да открие изложбата. Гостуването е договорено през месец юни, когато Домът на хумора и сатирата гостува с изложба в полския град Легница. Именно там е „начертан” е маршрутът на бъдещите изложби: Русе-Габрово-София.
Дали животът и делото на Фредерик Шопен могат да бъдат вдъхновение за творчеството на сатириците и хумористите? Отговорът, разбира се, е положителен! Както разказва Марек Войчех Хмужински, директорът на Музея на карикатурата във Варшава, „Самият Шопен е бил талантлив карикатурист-аматьор и с успех е рисувал карикатури. Бил е известен със склонността си да се шегува, за което свидетелствуват многобройните му „преобличания” и способността да имитира други хора. Но историята ни е предала едва ли не величавия, макар и много одухотворен образ на този артист. А в действителност той е бил чувствителен човек, с благоразположение и шеговит характер.”
Впечатляващо е, че за конкурса изпращат свои творби 552 автори от 52 страни. От получените 1413 рисунки, журито избира за изложбата 268 на 186 автора. Не е изненадващо, че повечето от наградените произведения са на ...полски творци, явно те са имали най-верен усет, най-истински са почувствали Шопен и затова са работили най-успешно от всички. Сред наградените е и известният български карикатурист Румен Драгостинов, а в изложбата ще видим и карикатура от Валентин Георгиев.
Вечерта ще имаме възможност да се насладим и на Шопен – композитора чрез изпълненията на млади пианисти от Музикален клуб „Весела”.
Изложбата очаква своите ценители до 25 ноември.

Венета Георгиева-Козарева, ДХС

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: