Сто усмивки от старите световни комедии

Дата: 
Вторник, 27 Септември, 2011 - 17:00

дом на хумораНа 27 септември от 17.00 часа в зала 5 на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА ще бъде открита изложбата СВЕТОВНИ КОМЕДИИ – филмов плакат от Регионалния исторически музей на град Шумен. Проявата е част от съпътстващата програма на Втория Смешен филм фест – Габрово 2011. Така една по-различна изложба ще ни подари мигове смях и очарование от времето на първите комедийни филми по българския екран. У нас киното идва само две години след първата прожекция в Париж – почти едновременно и в европейския Русе (на 27 февруари 1897 г), и в столицата (на 21 март същата година). Първите „живи картини”, както наричат тогава това чудо на цивилизацията, не са комедии, но тъкмо комедиите са най-диалогичната и масова част в това изкуство.
В зала 5 ще бъдат показани близо сто плаката от фонда на шуменския музей, успял да откупи и съхрани сбирката на Ростислав Бакалов (1912-1992). Колекционерът не само е събирал филмови плакати (повече от 2200 киноафиши), но е оставил и едно изключително проучване – „Някога на кино в Шумен”, което Киноклуб „Мадарски конник” е издало в книга и така делото на големия кинолюбител ще продължава да бъде полезно и ще присъства и в новия век.
Подбраните в изложбата плакати припомнят заглавия, преминали на големия екран от 30-до 80-те години на 20.век. Предстоят ни жизнерадостни срещи с незабравимите Чарли Чаплин („Треска за злато”), Крачун и Малчо („На лов за духове” и „Смели моряци”), Тото („Хора ли сме или фелдфебели?”), Фернандел („Бонифас сомнамбулът”, „Джасът на Барнабле”, „Веселият ординарец”, „Али баба и 40-те разбойника”, „Четири крачки в облаците” и др), „Двама за Тексас” (1937), с Лаурел и Харди („Лаурел и Харди в чуждестранния легион” и „Лаурел и Харди авиатори”). Да не пропуснем „Добрият войник Швейк” (1956), „Кет Балу” (1965), „Лимонаденият Джо”, „Мулен Руж” (1964), „Армията на Франкалеоне” (1965), филмите с Алберто Сорди, Луи дьо Фюнес, Клаудия Кардинале, с Бъд Спенсър, с Людмила Гурченко и Юрий Никулин, с Еди Мърфи („Пристигане в Америка” и „Полицаят от Бевъри Хилс”).
Свое достойно място сред световните филми заемат и българските комедии с участието на Апостол Карамитев, Георги Парцалев и Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Тодор Колев и много други. Вече има няколко поколения, за които част от тези имена на български филмови звезди са напълно непознати, но у други със сигурност ще предизвикат носталгична усмивка...
Изложбата ще очаква своите почитатели до края на месец октомври.
Под покрива на Веселата къща ще има още една проява в рамките на Втория Смешен филм фест – КНИГИ С АВТОГРАФ. На 29 септември от 16 ч в обновената Зала на жирафите сатирикът Михаил Вешим ще представи книгата си „Английският съсед”, издание на издателство „Сиела”. Българският телевизионен зрител вече се среща и с екранната версия на този весело-тъжен текст. А габровци ще имат възможност на срещата да получат автограф от писателя.

Венета Георгиева-Козарева,
Музей „Дом на хумора и сатирата”

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: