"Рита" на Гаетано Доницети в Габрово

Дата: 
Вторник, 30 Август, 2011 - 19:00 - 21:00

Драматичен театърНа 30 август 2011 година /вторник/ от 19 часа на сцената на НЧ «Априлов-Палаузов» - Театъра, ще се играе едноактната комична опера “Рита” на италианския композитор Гаетано Доницети. Билети от 4, 6 и 8 лева – на касата на читалището.

Операта “Рита” е написана през 1841 година, но е поставена за първи път на 7 май 1860 година в Опера Комик – Париж, Франция. В България – през 1969 година на сцената на Софийската опера и балет.

“Рита” е класическа италианска комична опера, в сюжета на която е залегнала вечната тема за любовта и щастието. Трагикомични ситуации се редуват с много лирика и хумор, виртуозно пресъздадени и проследени в музикалната трактовка на гениалния композитор.

Неколкократно са променяни заглавията на произведението – “Набитият съпруг”, “Пиратският триъгълник”, “Двама мъже и една жена”, но окончателно едноактната опера е известна като “Рита”.

Според световната статистика "Рита" е най-често поставяната камерна опера. Сюжетът и е изграден върху класическия любовен триъгълник между огнената Рита и двамата и кандидат-женихи.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: