РИМ Шумен гостува на АЕК “Етър”

Дата: 
Петък, 12 Ноември, 2010 - 11:30

ЕтърОт 12 ноември 2010г. Регионален исторически музей от град Шумен ще гостува в Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” с изложбата “Полъх от стария град”.
Изложбата е замислена като частична възстановка на улица „Араста” /днешната „Цар Освободител”/, където в края на ХІХ и началото на ХХ век е съсредоточен културния, обществен и икономически живот на Шумен. Цялата улица е била чаршийска, пълна с магазини и дюкяни. Площад „Араста” е бил българският център през Възраждането и първите години на ХХ век.
Изложбата пресъздава с атрактивни материали от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен няколко емблематични за времето си къта от споменатата улица и въобще за града.
Разходката по шуменската улица ще започне с представяне на една от стаите на модерния за времето си хотел “ Сан Стефано”.
В изложбата ще бъде показана и адвокатска кантора, която и в миналото и сега е важна част от обществения живот на българина.
В експозицията са отделили място и на една от най- добре уредените за времето си аптеки в Шумен- показател за добре развито и цивилизованото общество по онова време в България.
Въпреки навлизането на фабричните стоки през посочения период в Шумен все още има занаятчийски ателиета. Именно едно такова шивашко ателие ще бъде експонирано пред бъдещите посетители на изложбата.
Градът- Шумен има големи традиции и в образованието. В края на 19 и началото на 20 век врати отварят няколко книжарници на улица на “Араста”. Такава гостите на АЕК “Етър” ще имат възможността да видят в гостуващата ни изложба.
Разходката по “Арастянска” ще завърши с на по чаша шербетлия кафе в известно шуменско “Кавръково кафене”.
Някои от споменатите възстановки са показвани пред публика и по други поводи, но като цялостен и завършен вид със заглавие „Полъх от стария град” изложбата се експонира за първи път в АЕК „Етъра”, която ще бъде открита от 11, 30 часа в Изложбената зала на комплекса.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: