Ретро кино в Боженци

Дата: 
Събота, 30 Юли, 2011 - 11:00

БоженциНа 30 юли, събота, в Изложбената зала на Старото школо в АИР „Боженци” ще бъде прожектирано нямо кино. Киномашината е била купена през 40-те години на 20 век от Христо Абаджиев, един от синовете на Рада Абаджиева - нарисуваната от Ян Мърквичка в картината „Жена от Боженци”. Той и брат му са били търговци, имали дюкяни в Шумен и Плевен, работилници за газирани напитки във Врачанско и мелница в Трявна.

Френската машина за нямо кино, купена през 1933-34 г., внесла разнообразие в живота на божанкалии. Христо Абаджиев обикалял с нея да прожектира филми по вечеринките и в околните села.

Днес машината и кутиите с френски филми се съхраняват от Рада Абаджиева и съпругът й Димитър Никифоров в къщата им в Боженци. Запазени са 12 ролки с филми от по 10 минути, но само 4 от тях са в състояние да бъдат прожектирани. Част от кадрите, заснети на силно горими 32 милиметрови киноленти, вече са избледнели и трудно се разбират, малкото надписи са на френски.

Машината се захранва с ток от собствено динамо, за да се използва на места, където няма електричество. Димитър Никифоров е приспособил трансформатор за захранване от електрическата мрежа и тази събота от 11 и 17 часа ще демонстрира на всички желаещи как навремето божанкалии са цъкали с език на новата тогава техника, гледайки „французко” кино.

Източник: Община Габрово

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: