По стъпките на Рачо Ковача

Дата: 
Неделя, 15 Май, 2011 - 09:00

БоженциПоход-възстановка „По пътя на Рачо Ковача” ще се проведе за втори пореден път на 15 май 2011 г., неделя, от 9 часа. Организатор е сдружение „Планета Габрово” с партньори Община Габрово и АИР “Боженци”. Инициативата е част от Майските празници на града.
От Боженци „младият ковач” ще поведе всички желаещи по стария римски път и ще разкрие тайните на различните местности край пътя. Според легендата болярката Божана основала селище в Балкана далеч от турския поробител. Най-големият й син бил ковач и ден по ден минавал стария римски път до кръстопътя край голямата река. Уморил се майсторът да пътува, решил да се засели до широкия друм.
На изпроводяк майка му Божана заръчала: „Сине мой, с радостни сълзи на очи те изпровождам на туй място до моята река Янтра, с която се разделих в Търнова града. Нека златният ти занаят на майстор ковач да те прослави. Да се задомиш, челяд да отгледаш и тук при майка си да дохождаш на туй райско място. Да не посрамиш името на знатния Божанкалийски род, да се слави и пребъде името ни. Амин Дай боже!”.Рачо Ковача построил ковачница под клоните на кичест габър, заселили се покрай него и други. Постепенно възникнал градът Габрово.
За всички желаещи да минат по стъпките на Рачо Ковача, от Автогара-Габрово ще тръгнат автобуси до Боженци в 8 и 8:30 часа.
Рачо Ковача и участниците в похода ще бъдат посрещнати в Габрово около 14 часа по стар народен обичай пред Камарата на занаятчиите на улица Радецка. Там ще бъде изградена и ковачницата на легендарния майстор. По време на Майските празници всеки ще може да се запознае с ковашкия занаят и да си купи подкова за късмет.

Община Габрово

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: