Панаир на народните занaяти в Етъра

Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ - Габрово Ви кани на десетия Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 6 до 9 септември. Панаирът ще бъде под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България.
В тазгодишното издание на Панаира участие са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Засилено ще бъде и чуждестранното присъствие: от Хърватия ще има майстор на тамбури, от Сърбия – папукчия, майсторите от Румъния ще се занимават с обработка на дърво, бродерия, ще изработват бижута от мъниста, кукли с народни носии и традиционни чанти, от Словакия ще правят цветя от хартия, Босна и Херцеговина ще се представят с ковачество и Италия със сладкарска кулинария.
Майсторската надпревара тази година ще е в изработване на изделия от плъсти. Това е вид тъкан, която не се тъче и не се плете - вълна, която предварително се измива, изчиства, разчепква и обработва. В продължение на четири дни 7 майстори на плъсти от София, Пловдив, Варна и Бургас ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. В традиционната „Вечер на майстора“ ще бъде обявен победителят в състезанието, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар на панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.
На 6 септември 2012 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезание „Гайтанджийство“, Миглена Терзиева от гр. Търговище, ще открие своята авторска изложба - базар в изложбената зала в АЕК „Етър“.
Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“. Тя ще бъде осма поред и ще се проведе на 5 септември. В нея над 50 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания. Досега са представени около 450 научни разработки на различни специалисти от областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Доказателство, че конференцията се е утвърдили като такава е големият интерес от страна на чуждестранните специалисти – за първи път участие ще вземат страните Сърбия, Босна и Херцeговина, Хърватия, Македония и Словакия.
Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан, плетене на кошове и плетене с царевична шума (беленица).
Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която г-жа Цецка Цачева ще открие на 6 септември от 11.30 ч. Тя ще продължи четири дни. В нея участие ще вземат уникалните Калоферски гайди, едни от най – добрите професионални състави в страната - „Капански ансамбъл“ – гр. Разград и „Северняшки ансамбъл“ – гр. Плевен. За първи път ще има представяне на автентичен фолклор от ансамбъл „Бакаджик“ – гр. Ямбол. На сцената ще се изявят носителите на много награди в страната и чужбина - Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ и представителен Духов оркестър „Габрово“.
Заповядайте на Международния панаир на народните занаяти от 6 до 9 септември в Архитектурно - етнографски комплекс „Етър“ Габрово.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: