ОТНОВО ЩЕ ЗАЗВУЧИ „Gaudeamus Igitur...” ИЗЛОЖБА НА МЛАДЕЖКИТЕ ПОРИВИ ТУК И СЕГА

Дата: 
Четвъртък, 6 Декември, 2012 - 17:30 - 18:00

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово отново обръща поглед към студентските постижения и за пореден път посвещава на младото изкуство дните около академичния празник. С намерението да превърне идеята в традиция, музеят ще представи с голяма изложба на 6 декември от 17.30 часа в зала 5 специалността „Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.
Както поясняват участниците в експозицията, подбрани са постери на дипломни проекти, а други творби са продукт на съвместните творчески усилия на студенти и преподаватели по дисциплини от учебния план на специалността. Личи, че е търсено провокиране на асоциативното мислене у студентите и са поощрявани нестандартните пластични хрумвания. Металните пластики са вдъхновени от темата за повторната, артистична употреба на различни материали. При тях се търси разгръщане на силата на въображението и експеримента.
Изложбата ще запознае по-подробно със специалността „Индустриален дизайн”, постиженията на нейните преподаватели, повечето от които са участници в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или са представяли свои самостоятелни изложби в ДХС. Тази година е юбилейна както за Дома – навършиха се 40 години от неговото създаване, така и за Техническия университет във Варна, отворил врати преди половин век. Затова не е случайно, че изложбата на 6 декември, съвсем в духа на габровската традиция, има двойно посвещение.
Респектираща е научно-изследователската и художествено-творческата активност на преподавателите в катедра „Индустриален дизайн”, профилирана за студентите от специалност „Инженерен дизайн” и докторантите по „Ергономия и промишлен дизайн”: проф. Венелин Бождаров, доц. д-р Пламен Братанов, доц. д-р Цена Мурзова, доц. Илия Янков, доц. Явор Цанев, гл.ас.д-р Кремена Цанкова, гл. ас. д-р Момчил Тачев, гл. ас. д-р Кремена Цанкова, гл. ас. д-р Константин Костов. Това са множество публикации, участия в национални и международни научни конференции и симпозиуми, извършени експертни и консултантски услуги, участия в национални и международни изложби, творчески симпозиуми и пленери. За признанието на преподавателите от катедрата говори и участието им в редица престижни международни и национални научни и професионални организации (Международната асоциация за пластични изкуства AIAP, Международната организация за скулптура и тримерно изкуство Sculpture network, Националното научно-техническо дружество по “Ергономия и промишлен дизайн” към НТС по машиностроене, Група ЦВЯТ – България, СБХ).
Студентите, магистрите и докторантите също се включват с подобаваща активност в наши и чужди конкурси и печелят заслужени отличия.
Младостта е време на пориви и дързост, на откривателства и творчески полет. С изложбата в зала 5 на ДХС организаторите се опитват да внушат, че всичко това е важно да стане тук и сега. Искаме да кажем на идващите след нас творци, че за обществото ни са ценни постиженията на всеки млад автор и всички очакваме младата енергия да кипи мощно и неудържимо, за да обогатява и разширява родните хоризонти.
Венета Георгиева-Козарева, МДХС

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: