Откриване на изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти”

Дата: 
Четвъртък, 6 Октомври, 2011 - 10:00

дом на хумораНа 6 октомври т.г. в 10.00 ч. в Музея „Дом на хумора и сатирата” ще се състои откриването на Общинската изложба-конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти” и награждаването на лауреатите.
В изложбата са представени 131 творби на 65 участници от 8 габровски училища и 65 възпитаници на 4 школи по изобразително изкуство от Габрово и Севлиево.
Конкурсът бе обявен от Община Габрово и Дома на хумора и сатирата в края на миналата година с цел да се стимулира и популяризира детското творчество на основата на партньорските отношения между градовете Габрово и Никелино (Италия). Паралелно в двата града се проведоха едноименни конкурси, в които със свои творби се включиха стотици ученици. Тази пролет изложбата с творбите на габровските деца беше показана в няколко училища в гр. Никелино. Преди броени дни детските рисунки се завърнаха от Италия и сега габровци ще имат възможност да ги видят.
Темата на изложбата предизвика интереса на десетки габровски ученици, които с голямо желание нарисуваха своите представи и мечти, свързани с хумора. 255 малки художници се включиха в конкурса със свои творби. Специално жури направи селекция на рисунките, като допусна до участие в изложбата най-добрите от тях и излъчи лауреатите в отделните категории.

Във всяка категория Община Габрово ще връчи по три предметни награди и дипломи, а Музеят „Дом на хумора и сатирата” – по една специална награда и диплом.
В първата категория (ученици от I до IV клас) лауреат на първата награда е Гергана Илиева от НУ „Васил Левски”, втората и третата награди са съответно за Никол Бонева и Весислава Стоянова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Маргарита Георгиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Сред учениците от V до VII клас първата награда печели Инна Илиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, втората е за Донка Христова от СОУ „Отец Паисий”, а третата – за Иван Казанлъков от ОУ „Ран Босилек”. Наградата на Дома на хумора и сатирата заслужи Нанси Али Соуейд от ОУ „Ран Босилек”.
При участниците от художествените школи първата награда е за Виктория Иванова, втората – за Иван Петров (и двамата от Детската школа по приложно изкуство – Габрово), а с трета награда е отличен Цветозар Захариев от Школата „ВВ - АРТ” към Детски комплекс „Йовко Йовков”– Севлиево. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Анна-Мария Иванова от Детската школа по изобразително изкуство при Читалище „Развитие” – Севлиево.

Пъстри, весели и забавни са рисунките на малките художници. Темата за хумора ги е предизвикала да дадат простор на въображението си и да нарисуват своите цветни мечти. В творбите преобладават много герои от приказките, както и персонажи от българския и италианския фолклор. В редица рисунки е застъпена темата за приятелството между двата народа и общите интереси и вълнения на децата от България и Италия. От представените творби става ясно, че габровските участници неизменно свързват хумора с прословутите габровски шеги и с традиционния весел карнавал в Габрово.
Изложбата ще остане в зала 6 на Дома на хумора и сатирата до края на месец октомври.

Дарина Маринчевска

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: