Нова книга с пътеписи за Габрово издават Момчил Цонев и Даниела Цонева

ГабровциКнигата е втора подред в колекцията „Габрово-живият град” след „Имало едно време в Габрово”.
Пътеписи за Габрово от ХVІІ век до Освобождението събират в една книга Момчил Цонев и Даниела Цонева. „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” е заглавието на изданието, което излиза до броени дни на пазара. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.
Книгата включва антология с текстовете на 22 чуждестранни пътеписци и 12 български. Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.
Освен антология на пътеписите за Габрово изданието включва и авторски анализ на Момчил Цонев и Даниела Цонева върху оригиналните текстове. Образът на Габрово и габровци е изчерпателно представен в няколко области – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението.
Предговори към книгата с пътеписи са написали кметът на Габрово Николай Сираков, проф. Милко Петров от журналистическия факултет към Софийския университет и Рая Заимова от Института по балканистика към БАН.
Книгата се издава от “Фондация за българска литература” и Румен Баросов в сътрудничество с Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово.
Авторите споделят, че са се сблъскали с противоречиви данни за Габрово. Например, един пътеписец сравнява Габрово със северноевропейски град, друг вижда в кривите му улички нещо ориенталско, за трети пък Габрово приличал на италианските градчета. Но така Габрово става още по-красиво. Едно място е толкова по-Голямо, колкото повече и различни образи се сблъскват в разказите за него, казват Момчил Цонев и Даниела Цонева.
Авторският тандем разкрива, че колекцията „Габрово – живият град” ще продължи с още издания за габровското минало. Засега те запазват в тайна какво ще е съдържанието на следващите книги от колекцията, но обещават скоро на пазара да излезе книга с любопитното заглавие „Габрово +/-” под перото на Момчил Цонев.

Габровци

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: