На празника на конете и младите булки- Тодоровден в Етъра

Дата: 
Събота, 12 Март, 2011 - 11:30

ЕтърНа 12 март 2011 година в Архитектурно- етнографски комплекс "Етър" от 11, 30 часа ще се пресъздадат обредни практики, характерни за Тодоровден: украсяване на коне, раздаване на тодоровденски хляб за коньово здраве, захранване на конете и ходене на гости на млада булка.
Тодоровден се празнува в първата събота на Великденските пости. Вярва се, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято.
На този ден рано сутринта стопанинът разчесва животното, сплита му гривата и опашката, украсява ги с червени конци, пискюли и чесън, против зли погледи, като накрая със захарна вода “заглажда косъма, за да лъщи”.
В народните представи жените на този ден месят Тодоров хляб, украсен с тестена подкова или тестено конче за коньово здраве. Този обреден хляб те раздават на комшиите, за да са плодовите конете. За здравето на конете момите също така пукат бакла и я нижат на червен конец за конски гердан.
На Тодоровден празнуват и младите булки, които са минали под венчилото през изминалата година. Близки и познати и ходят на гости като задължително носят дар кравай, наречен булчински. Според поверието, колкото повече краваи получи младата невеста, толкова тя ще е по- добре в новия и дом и ще ражда повече деца.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: