Национална екоинициатива “УЗАНА 2012”

Дата: 
Събота, 15 Септември, 2012 - 10:00

УзанаВ дните от 15 до 23 септември, включително, в местността Узана край Габрово ще се проведе Национална екоинициатива “УЗАНА 2012”. Събититието се организира за трети път от Община Габрово, със съдействието на спортен клуб „Орловец-Екстремум”, футболен клуб „Янтра-Габрово”, колоездачен клуб „Исполин” – Габрово, природен парк „Българка” и Сдружение за устойчив туризъм „Узана”.

Идеята на екоинициативата е всяка година да има различен тематичен обхват на спортовете, които предлагат възможности за активен отдих в съхранена природна среда чрез щадяща и неагресивна спортна дейност. През 2012-та се предвиждат три спортно ориентирани акцента: спелеосъстезание за географско позициониране на пещери, колоездачен маратон и футболен турнир за деца.

Узана ще посрещне участници от цялата страна в състезание по планинско колоездене тип XC-маратон. Основен организатор на събитието е колоездачен клуб „Исполин” – Габрово, откъдето уточняват, че то е своеобразно продължение на станалото популярно велорали, което се провеждаше през последните години. Същността на състезанието не е променена, а само някои детайли, както и наименованието, тъй като е било необходимо синхронизиране с изискванията на Българския колоездачен съюз. Това от своя страна ще даде възможност за вписването на колоездачната изява в националния спортен календар на съюза.

За първи път тази година в местността Узана ще се проведе спелеонадпревара по географско позициониране на пещери. Организатори са спортен клуб „Орловец-Екстремум” – Габрово, които неведнъж са участвали в обществено значими прояви за празници на град Габрово. Мястото е избрано неслучайно. Въпреки, че няма големи пропасти и пещери, районът е карстов, наситен със скални образувания от пещерен тип и условията за провеждането на такова състезание са отлични. Идеята на пещерняците е то да има и изследователски характер, тъй като местността Узана попада в рамките на екологичната мрежа Натура 2000, а до момента в страната ни не е провеждано събитие от такъв тип.

Още един спорт се вписва за първи път през тази година в Националната екоинициатива на Узана. Футболен клуб „Янтра-Габрово” организира футболен турнир за деца за купа „Узана”. Срещите ще се играят на новоизграденото футболно игрище на една от туристическите бази в местността, а в състезанието ще участват отбори от цялата страна. Макар и отскоро създаден, футболният клуб вече има сериозно присъствие в спортния живот на града ни, включително с изяви и в чужбина. Желанието на организаторите е турнирът да стане ежегоден, за да се използват максимално всички възможности за спортуване и организиране свободното време на децата ни.

Организаторите са подготвили и съпътстваща програма. За всички желаещи е предвидено изкачване на връх Исполин /пеша или с велосипед/, катерене по катерачна стена и спускане с „тролей”, както и лагерен огън до Посетителски информационен център „Узана”. Предлагат се и възможности за пешеходен преход по екопътека „Узана”, а за гостите на град Габрово - посещение на културно-исторически забележителности в община Габрово.

Дейностите от Националната екоинициатива се провеждат и във връзка с Европейската седмица на мобилността /от 16 до 22 септември/, която тази година е под мотото „В правилната посока". България се включва за девети пореден път, а град Габрово е един от градовете, които се присъединяват към тази инициатива.

Община Габрово

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: