Младежи от България и Турция „преоткриват” тайните от сандъка на баба в Етъра

Дата: 
Събота, 11 Септември, 2010 - 10:00

ЕтъраНа 11 септември 2010г. от 10:00 часа в Архитектурно- етнографски комплекс „Етъра” ще се реализира проектът „Тайните от сандъка на баба”.
Партньорите в проекта са Средно общообразователно училище «Васил Левски» - Севлиево и Атакент Доа Колеж – Истанбул. Те ще се срещнат в България, в продължение на 8 дни (от 6-13 септември) като дейностите ще се проведат в Севлиево, Габрово и В. Търново.
Във Велико Търново (на 9.09.2010 г.) младежите ще направя едно пътуване през времето - от Средновековието – посещение на хълма Царевец, през Възраждането – Самоводска чаршия до наши дни. В Габрово ще се потапят в атмосферата на занаятчийските улички в АЕК „Етър” (на 11.09.2010 г.). Учениците ще наблюдават и изпробват старинните занаятчийски технологии, оригиналните инструменти, ще разговарят с майсторите на различните занаяти (тъкачество, абаджийство, ножарство, сарашки, кожарски, фурнаджийски и др. ), ще отнесат със себе си ръчно изработени предмети от кожа, глина, дърво, вълна и др. Ще имат възможност да месят и опекат хляб по старинна технология.
Този младежки междукултурен обмен предвижда да доближи младите хора до техните корени, да ги върне за малко към бита на техните предшественици и да ги поучи как да принесат ценностите от миналото в съвременния си живот. Да научи участниците в проекта да ценят собствената си култура, както и културата на другите, да превъзмогнат предразсъдъците си и да заместят стереотипите със знания, да открият общите ценности и активно да участват в тяхното утвърждаване и разгръщане. Групите от двете страни - България и Турция ще се опитат да преоткрият „Тайните от сандъка на баба”.
В последствие учасниците в проекта ще открият изложба „Отвори раклата на баба” - със събраните от тях експонати в АВК „Дандолови къщи”- Севлиево. Ще добиват умения да плетат, да бродират, да приготвят хляб и козунак, ще разучат народни танци и песни. Теми, върху които ще се съсредоточи проекта са: морал, отговорността към културните ценности, уважение към различната културна идентичност, предаване на традициите на поколенията.

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
Български имоти
Блог за икономика и финанси

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Велорали Узана

Предстоящо:

Последвайте ни в

Анкета

Карате ли велосипед?: