Миниатюрните подробности на миниатюрните видове

През летните месеци Домът на хумора и сатирата в Габрово предлага на своите посетители поредната интересна изложба, разкриваща любопитни факти и творби от музейните фондове.
Както подсказва и наименованието на изложбата, „Миниатюрните подробности на миниатюрните видове” представлява впечатляваща колекция от миниатюрни творби, подбрани от художествения фонд „Хумор на народите”. Колекцията е сформирана тази година по случай 40-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата и се показва за първи път пред широката публика.
В зала 5 на Веселата къща са аранжирани 210 произведения на изобразителното изкуство на 80 автори от 20 държави. Представени са творби от различни жанрове: графики, рисунки, живописни платна, малки пластики и скулптури. Миниатюрните им размери не отнемат нито частица от високата им художествена стойност, напротив – искрено възхищение предизвикват майсторството на художниците, оригиналните техники, прецизното изпълнение и вниманието към всеки детайл от творбите.
Сред графичните творби се отличават екслибрисите на редица известни майстори в жанра – Сергей Тюканов, Владимир Истомин, Валерий Бабанов, Александър Колоколцев и Владимир Верешчагин (Русия), Анджей Кот (Полша) и Херман Хуферт (Германия). Българското присъствие в изложбата определено привлича вниманието с прекрасни миниатюри от талантливи художници: Майа Чолакова, Борис Кръстев, Веселин Дамянов, Димитър Бакалов, Емил Богомилов, Димитър Келбечев.
Живописните платна в изложбата са не по-големи от размера на човешка длан, а темите са най-разннобразни – хора, животни, природа, всекидневие, изкуство, философия. Представени са 42 творби на 22 автори от Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Румъния, Финландия, Холандия, Чехия, САЩ и България.
Особено интересни са миниатюрните пластики от колекцията. Сред тях преобладават уникални скулптурни фигурки от 18 век, представляващи бронзови мерки и теглилки за злато, използвани от африканските племена в Гана и Бирма. Миниатюрните фигурки изобразяват различни състояния на хора и животни, а всяка от тях олицетворява популярна местна поговорка или пословица.
Изложбата „Миниатюрните подробности на миниатюрните видове” ще бъде на разположение на любителите на изящните изкуства до 20 октомври т.г.

Дарина Маринчевска

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: