Механичен барометър е експонат на месеца в Исторически музей Габрово

музей габровоЕкспонат на месец май в РИМ - Габрово е стенен механичен баро́метър, принадлежал на големия български индустриалец и дарител, габровеца Иван Хаджиберов (1856-1934).
Барометърът βάρος — «тежест» и μετρέω — «измервам») е прибор за измерване на атмосферното налягане. За разлика от живачния барометър, изобретен от Еванджелиста Торичели през втората четвърт на ХVІІ в., механичният е доста по-късно явление. Изобретен е от френският инженер Люсиен Видие в средата на ХІХ в. и обикновено се използва за битови нужди. Състои от вакуумирана метална кутийка с тънък стъклен капак. Изменението на натиска на въздуха върху капака предизвиква промени в положението му, които се предават чрез пружина на стрелка, движеща се по кръглата скала на уреда.
Уредът на х. Беров е от края на 20-те години на ХХ в. и е израз на неуморния му стремеж да бъде в крак с техническия прогрес в ерата на модернизацията.
С механичен стан, модел за парна машина и дървен велосипед дебютират Иван Недков и Иван Хаджиберов на първото международно земеделско-промишлено изложение в България през 1892 г.
Иван х. Беров има паметна роля в развитието на феномена „индустриално Габрово”. Изгражда емблематично за „българският Манчестър” предприятие – тъкачната фабрика за производство на изключително фини платове от вносна европейска прежда. Продукцията му печели 10 златни медала от международни изложения. Всяка година, често придружен от съпругата си, Иван х. Беров прекарва в чужбина, където трупа впечатления от новостите в областта на техниката и организацията на работа. В резултат се ражда уникалният за България фабричен комплекс от производствени помещения, жилища за работниците, парк с места за отдих, къща за гости и дом на собственика, където, в известната „царска стая” прекарва първата си нощ като самостоен владетел на българите след обявяването на Независимостта Фердинанд І през 1908 г. Доставя от чужбина два рояла, електрически музикален оркестър, билярд и др. След войните за национално обединение индустриалният комплекс му спечелва прозвището „българския японец”.
Пионер е в областта на електропроизводството у нас, като още през 1891 г. инсталира в бащината си воденица доставено от Германия динамо. Построява първата в България ВЕЦ за индустриални нужди, пусната в експлоатация през 1906 г. Понеже тя е с голяма мощност, индустриалецът решава да електрифицира града, затова пуска безплатно във всяка къща по една крушка. Така Габрово става първият провинциален град с електрическо осветрение. По-късно х. Беров иска да прекара трамвай от неговото предприятие до центъра на града; инвеститор е в строежа на жп линията Царева ливада-Габрово.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: