Международен панаир на народните занаяти - Етър 2010

Дата: 
Петък, 3 Септември, 2010 (Цял ден) - Понеделник, 6 Септември, 2010 (Цял ден)

etar За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплкес „Етър” организират „Международен панаир на народните занаяти”, който ще се проведе от 3 до 6 септември 2010 година в АЕК „Етър”. Всички, които имат желание да усетят духа на миналото, нека заповядат на 04 септември 2010 от 11:30 часа в АЕК ”Етър”, когато ще се състои официалното откриване. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите: грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество, цървулджийство, свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис и др.
Представители на Румъния, Мароко, Великобритания, Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като: керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали/царевична шума и т.н./, демонстрации на обличане на лятно кимоно-юката, на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост и др.
В продължение на четири дни седем майсторки на плетива от царевична шума- беленица от всички краища на България- Разград, Попово, Габрово, Севлиево, Пловдив ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/. В традиционна „Вечер на майстора” ще бъде
обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011г. в Изложбената зала на АЕК “Етър” .
На 3 септември 2010г. от 11. 30 часа миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово, ще открие своята авторска изложба в Изложбената зала при етнографския комплекс.
В продължение на два дни/ 3 и 4 септември 2010г./ ще се проведе Шестата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще”, в която над тридесет и пет специалиста от цялата страна ще представят своите научни съобщения. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Мароко и Румъния.
Дните на „Международния панаир на народните занаяти” 3- 6 септември 2010г. ще бъдат съпроводени от богата фолклорна програма, както и много народни изпълнения на индивидуални участници.
Гостите на музея ще имат възможността да присъстват на изпълненията на финалистите от „Евровизия" 2007 - Стоян Янкулов- Стунджи и Елица Тодорова, фолклорен ансамбъл „Габровче” – гр. Габрово, Фолклорен ансамбъл „Сивек” – гр. Габрово, фолклорна група „Здравец” – гр. Габрово, Фолклорна група при НЧ „Паисий Хилендарски-1908”- с. Градница, Духов оркестър - гр. Севлиево, Група за автентичен фолклор при читалище „Габрово” – гр. Габрово, Камерна формация- “Розова долина”- гр. Пловдив, Веселин Кузмов /гайдар/ и Диана Иванова /народна певица/ – гр. Пловдив, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци.
На 06 септември 2010г. от 11. 00 часа на територията на Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” ще започне спектакълът „Да фърлим пушка връз небо”, представен от Национално дружество „Традиция”.
Участниците от националния клуб, облечени в традиционни униформи и въоръжени със
съответните кремъчни и капсулни пушки, ще демонстрират с гърмежи оръжията, които всеки един от тях носи. Програмата ще бъде съпътствана от импровизирана тюфекчийска изложба. Тя ще бъде охранявана от двама воеводи, които ще обясняват на по- любознателната аудиторията от кои периоди са оръжията и тяхната история.
Гостите на музея ще имат възможността да чуят и кратка анотация за занаята Тюфекчийство /Пушкарство/ и неговото значение в национално- освободителните борби и развитието му в Габровско.
В чест на Съединението с три военни салюта ще приключи спектакълът „Да фърлим пушка връз небо”, с който ще се закрие и Осмия Международен панаир на народните занаяти- Етър 2010г.

Христиана Стефанова, ПР при АЕК Етър 066/810560

Пълна програма може да видите на официалната страница на "Международен панаир на народните занаяти Етър 2010"

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: