Международен панаир на народните занаяти - Етър 04.09.2010

Дърворезбарят Траян Габровски от Тетевен споделя, че твори с дървото от както се помни. Спокойно този човек може да се нарече самоук майстор. В момента има много последователи които се дивят на произведенията му, но няма желаещи да наследят този ювелирен занаят. Идеите му за скулптура идвали изведнъж и му се запечатвали в съзнанието. Докато библейските пейзажи вече били готови като идея той притворява библейските случки. Всичко останало било фантазия.
Дърворезба 1
Дърворезба 2
Плетачът на кошове Бай Кольо Баев, който е роден и живее на километър от АЕК Етър разказва приказни истории за 65-годишния му стаж в плетенето на кошове. Преди години, когато животновъдството е било силно развито, той изработвал баснословните 4000 коша за слама. Най-трудната част сподели бай Кольо е цепенето на ленти на дървения материал.
Плетене на кошове
В кожарския дюкян се натъкнах на млад човек младши майстор-кожар. Той сподели че го е наследил от баща си. Всички изделия те изработват от естествена кожа без косъм. 90% от продуктите се обработват на ръка, около 10% е механичната намеса в този занаят. Това е един от най-старите отрасли познати на хората от дълбока вечност.
Младият майстор на дървени музикални инструменти Цвятко Цветков каза, че сам по свое желание е усвоил занаята. За момента няма желаещи за наследници на този занаят, за съжаление. За това деяние трябват много познания в различни области сподели майстор Цвятко. Една малка част от неговия асортимент са гайдите, кавали, дудуците и гадулките.
Дървостругаря на гаванки Иво Стоянов ми каза,че е усвоил този красив майсторлък от баща си и дядо си. За момента има много желаещи да усвоят тънкостта на гаванките и другите дървени съдове изработени на водния струг. Той споделя, че украсата и декорацията са чиста фантазия. Вдъхновяват се от всичко видяно. Накрая той сподели че това е един красив, но много сложен и трудоемък занаят.
Гаванки 1
Гаванки 2

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 3 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: