Майсторската надпревара „Плъсти“ Етъра приключи

На 08.09.2012 г. във Вечерта на майстора стана ясно кой е победителя от провеждането на Майсторска надпревара “Плъсти” в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“.
Компетентно жури в състав: г-жа Величка Георгиева, член на управителния съвет на задругата на майсторите и председател на журито, г-жа Величка Илиева, главен уредник в Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” и г-жа Галя Йорданова, уредник бит и домашни занаяти, прегледа и оцени изработените от сръчните състезателки предмети. Надпреварата беше много оспорвана и изработените изделия от плъсти затрудниха журито при оценяването.
Въпреки че технологията и техниката на изработване на изделия от плъсти не е чак толкова разпространена, тя все още има последователи. Тази години в Майсторската надпревара участваха 7 състезателки от цялата страна – от София, Варна , Бургас, Пловдив и от село Първенец, Пловдивско. Те трябваше да изработят 2 предмета – единият задължителен, в случая килим от плъсти, а другия по избор.
Голямата награда “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда от 400 лв. и право на изложба-базар в Архитектурно-етнографски комплекс “Етър” през 2013 г. се присъди на Пенка Димитрова Ставрева от с. Първенец, обл. Пловдив - за цялостно представяне и познаване традициите в работата с плъсти. Нейният задължителен предмет беше най – точно изработен, а предмета по избор е рокля украсена с плъсти, шапка, колан, гривна и пръстен от плъсти.
Първа награда на Община Габрово в размер на 300 лв. взе Мариета Йорданова Недкова от гр. София - за цялостно представяне. Тя изкусно е израбитила шатра от плъсти.
Специалната награда от АЕК “Етър” в размер на 200 лв. отиде при Руменка Михайлова Николова от гр. Варна за сполучливо представяне развитието на работата с плъсти в наши дни. Тя направи изключително оригинално пано с тематика от АЕК „Етър” ( на него е показана Саковата къща).
Журито определи и допълнителни награди, предоставени от дарители.
Награда „Икона Св. Богородица”, изработена от етърските иконописци Росен Дончев и Пламен Маринов, получи Невена Стефанова Ненова от гр. София за „Най – млад майстор”. Тя е само на 22 години, но нейното пано с пауно око показа, че тя вече е усвоила занаята,
Награда в размер на 100 лева се присъди на Маргарита Миткова Барганска от гр. София за изработка на най – артистичен предмет. Наградата е осигурена от Андрей Андреев – майстор ножар в АЕК „Етър“. Маграгита спечели и наградата на публиката със своето дърво и арфа, наречени „Вечност“.
Награда в размер на 100 лева се даде на Илияна Иванова Шишкова от гр. Пловдив за умело притворяване на традицията в съвременното облекло. Наградата е осигурена от Андрей Андреев – майстор ножар в АЕК „Етър”. Тя изработи рокличка с цветя от плъсти за бебе, шапка и гривна заек.
Предметна награда получи и Донка Радева Герджикова от гр. Бургас за оригинален съвременен аксесоар. Наградата е осигурена от Веселин Дамянов, майстор – грънчар в АЕК „Етър”. Тя изработи шал от плъсти с пеперуда.
Всички участници се представиха блестящо и получиха грамота за участие.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: