Лица от политическия спектър в карикатурна изложба

Дата: 
Петък, 5 Октомври, 2012 - 17:30

Музеят „Дом на хумора и сатирата” кани своите приятели и почитателите на българската политическа карикатура на поредната си изложба. Този път „Веселият четвъртък” ще бъде в петък, 5 октомври, от 17.30 часа в зала 6 на Музея. Гостите ще имат привилегията да присъстват на откриването на самостоятелната изложба КИТКАТУРИ на Иван Кутузов – Кути, един от най-прочутите български карикатуристи и майстор на политическия портрет. ДХС обеща този празник на габровци още по време на откриването на 37-та Национална изложба на карикатурата през февруари тази година. Тогава бе излъчен десетият носител на специалната награда на институцията (лауреати от 2003 г. са Румен Драгостинов, Илийчо Алексиев, Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов, Доньо Донев, Георги Чалъков, Ивайло Цветков, Илиян Савков, Христо Комарницки). Освен почетен плакет с мотото „Светът е оцелял, защото се е смял”, всеки лауреат получава правото да открие самостоятелна изложба в ДХС.

На изложбата на Иван кутузов – Кути ни предстои да се срещнем очи в очи с политическия елит (или псевдоелит?!) от последните десетилетия, да си припомним щекотливи събития и дела на първите хора в държавата ни. При това видени с безпощадното око на сатирика, който като нас забелязва провиненията им и ги критикува, но има и дарбата да ги осмее и извади на показ. Така чрез своите сатирични творби той успява – вместо нас! – да им въздаде според делата. Или поне ние си мислим, че нашето тихо недоволство, трансформирано в неговите карикатури (а и на други майстори на сатиричното изображение), ще удари право в целта и наистина чрез смях ще се разделим с грозното, пошлото, отвратителното, недостойното в живота ни. Всеки, който е следил карикатурните изяви на Кути в пресата (в. „Стършел”, „Труд”, „ 24 часа”, „Капитал”, „Дневник” и мн.др.), непременно има и свои „любими” персонажи точно заради характерната му сатирична рисунка.

Името на Иван Кутузов – Кути е добре познато извън страната от активното му участие в международни конкурси за карикатура и спечелени престижни награди (в Италия, Сърбия, Иран, Румъния, Япония), той е носител на Специалната награда за карикатура на СБХ, на Голямата награда на СБХ; на „Майстори на карикатурата” в Пловдив и много други.

С ДХС е свързан от 1983 г. от участието си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в разделите „Карикатура” и „Графика”. Помним го и от Националния конкурс „Европа мечтае за България” (1998), в Биенале – 2003 получи наградата на Сдружение „Планета Габрово”, през 2006 г. гостува заедно с Анатолий Станкулов и Румен Драгостинов с юбилейната сборна изложба „3 х 50”. През 2009 г. пък бе поканен от ДХС и участва в Националния конкурс за карикатура на тема „Евросапиенс” и стана носител на третата награда (конкурсът беше спонсориран от Николай Младенов, тогава евродепутат, и връчването на наградите стана в Европейския парламент в Брюксел точно на рождения ден на Дома 1 април). В своя фонд „Хумор на народите” Домът притежава 9 негови карикатури, а някои от тях са включени в много популярната пътуваща изложба „КарикаТУРИСТИ”.
Срещата с Иван Кутузов-Кути ще ни даде възможност и за лично общуване с твореца, ще научим дали карикатурата днес може да промени нещо, а може би и ще наблюдаваме как се раждат карикатурните портрети изпод неговия остър молив. Предкарнавално очарование на вечерта ще добави Танцова школа „Лиана”.
Изложбата КИТКАТУРИ на Иван Кутузов-Кути ще очаква своите почитатели до края на настоящата година.

Венета Георгиева-Козарева, Музей „ДХС”

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: