"Лебедово езеро" в Габрово

Дата: 
Четвъртък, 27 Октомври, 2011 - 19:00

дом на кулуратаБалетът на Държавна опера - Русе, гостува в Габрово с „Лебедово езеро“.
Хореография, постановка и режисура – Калина Богоева.
Лебедово езеро” е един от най-известните и одобрявани от критиката балети по музика на Пьотър Илич Чайковски.
Първото му цялостно представление е в Санкт Петербург в Русия на 17 февруари 1895 г на сцената на Мариинския театър. Чайковски по това време вече не е между живите и балетът е базиран на по-ранна и по-малка творба, чиято премиера е на 4 март 1877 г. Хореографията на премиерата е на Мариус Петипа и Лев Иванов и много по-късни постановки следват тяхната работа повече или по-малко плътно.
Двете роли-близнаци на Одета и Одилия се танцуват от една и съща балерина. Одета-Одилия е една от най-тежките роли, защото изисква превъплъщаване в две напълно противоположни роли, както и изморителен танц-шедьовър, включващ 32 фуетета. Този подвиг е включен в хореографията, тъй като е бил номер на Пиерина Леняни, първата примабалерина асолута на Мариинския балет.
Премиерата на балета в Санкт Петербург всъщност е приета много хладно, представена с небляскави костюми и декор, необичайна хореография и посредствен оркестър. Тя се отклонила от традиционната руски форма на балета, при която се използвали истории със сюжет, достатъчен само за да поддържа виртуозните танци; балетът на Чайковски, за разлика от това, включва последователен сюжет, заради което по-голямата част от публиката е била загубена. По-късната нова постановка в годината след смъртта на Чайковски била аплодирана като шедьовър, тъй като използвала феноменален талант във всички аспекти.

Дом на културата „Емануил Манолов” - 27 октомври 2011 година, 19.00 часа
Билети на касата на ДК „Емануил Манолов”, цена – 4, 6, и 8 лева

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: