Кукери по Сирница в Боженци

Дата: 
Събота, 25 Февруари, 2012 - 13:00

БоженциНа 25-ти февруари от 13,00 часа, АИР „Боженци” ще посрещне кукери по Сирница от село Осетеново, а ансамбъл „Сивек”-Габрово ще представи маскарадни игри по Заговезни. Чрез кукерските ритуали, човекът още в миналото се е стремял по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-силно се чува звъна на хлопките, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове. Всичко това е залегнало в оригиналното изпълнение на Кукерския състав при читалище „Георги Бенковски 1928”, с.Осетеново, общ.Павел баня. Най - възрастният участник е на 86, а най-малкият на 3 години.

Ритуалът който се изпълнява на „Сирни заговезни” е описан от монаси през 1883 год. В основата на празника стой прошката, която всеки един от нас иска от по-възрастните в семейството, целуването на ръка, опрощаването на греховете и пожеланието за леки пости /персонажите тук са : Свекър и свекърва, син и снаха, зет и дъщеря и много внуци и съседи /.

Игрите на кукерите са през сирната седмица. Те се отличават с оригиналност и самобитност. В облика им се съчетават антропоморфни черти, човешко лице и гръб от козя кожа. Кукерските игри символизират пролетното слънчево равноденствие и началото на новата стопанска година. Наричанията са за здраве и берекет и изгонване на злото от всеки дом .
Екипа на резервата Ви кани да прекарате един слънчев ден на Боженци, да се включите в кукерските игри и заедно да си дадем прошка.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 3 гости online.

Конкурс

Конкурс

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: