Коприненият свят на Чикако Сато в Етъра

Дата: 
Сряда, 5 Октомври, 2011 - 11:30

ЕтъраЧикако Сато и АЕК „Етър” са отколешни приятели. За първи път Чикако идва в музея през 2004 година като доброволка на JICA – България. От май 2004 г. - април 2005 г. в партньорството с музея бе реализиран съвместният проект "Боядисване с растителни багрила" .
През тези две години Чикако или както всички приятели я наричат Чика, събира, изследва и проучва българските традиции в багренето с растителни багрила. Проектът завърши с издаване книжка на български и английски език описваща рецепти и техники на боядисване, а цялата палитра от цветове, добити от природата, бяха представени в изложба.

Според Чикако Сато, тъканите, обагрени с бои, извлечени от растения, придават по-топло чувство. И освен това, когато се събират материали за боядисване, си създаваш удоволствие да бъдеш по-дълго време с живата природа.
В следващите години, въпреки че е далеч от България, Чикако обвързва своите авторски търсения с наученото в нашата страна.

През 2010 година тя е поканена да участва в първата ежегодна международна изложба за хартиено изкуство - малък формат организирана в София. Зад това експозиционно усилие стои арт студио "Аматерас", което успя да събере над 120 произведения на 50 автори от 17 държави още в първото си издание. Чикако получава специална награда- Гран при "Аматерас" и право на изложба в София през 2011 година.
Това дава повод на специалистите от АЕК „Етър” да поканят Чикако Сато отново в АЕК „Етър”. От 5 до 26 октомври гостите на музея ще могат да видят авторската й изложба „Коприненият свят на Чикако Сато. Багри от природата”.

Откриване на изложбата 5 октомври 11.30 часа в Изложбената зала на музея.

Росица Бинева

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: