Карнавал пред обектива или как ще започне петото годишно време

Дата: 
Петък, 11 Ноември, 2011 - 11:00

КарнавалНаближава любимият единадесети ден от единадесетия месец на годината, когато в карнавалните градове в Европа започва подготовката за следващия традиционен карнавал. У нас само в Габрово и само в Музея „Дом на хумора и сатирата” може да станем част от европейската традиция и да „се вречем” – ще има карнавал през май в нашия град!
Темата този път ще бъде... Но темата, както винаги, ще я научим в уречените час и минута от организаторите на събитието след благословия от страна на кмета, разбира се!

Но щяхме ли да сме истински габровци, ако към официалната част не прибавим и щедри шепи хумор? Обикновено чрез Смешната къща ставаме част от някой добре известен карнавал и дори се срещаме с неговите „родители” и разменяме покани за участие. Предстои в петък на 11 ноември да станем част от пъстрата фиеста, наречена КАРНАВАЛ В СТРУМИЦА. В македонския град се маскират в навечерието на великденските пости, по Тримери, както казват там. И там има конкурс и избор на Принц и Принцеса карнавал. И там малчуганите се радват и маскират за своя Детски карнавал; и там има международен конкурс за карикатура и хумористични афоризми. Всичко се върти около еротичното начало и с това карнавалът в Струмица си печели приятели и привърженици по цял свят! И техният карнавал членува във ФЕКГ, прочутата европейска карнавална федерация.

Специално за откриването на тазгодишния карнавален сезон в ДХС македонското сдружение „Евро-визия” е подготвило 50 избрани фотоси от последните два карнавала в Струмица и така ще ни представи своята културна традиция. „Евро-визия” е и основният инициатор и организатор на фотоконкурса, популяризиращ местния карнавал, негови активни членове са хумористи и сатирици, както и различни представители на местната интелигенция. Както се досещате, тяхната цел е всестранно да презентират културата и традициите на своя край. Македонската изложба ще ни представи писателят-сатирик и афористик Ристо Филчевски.

И още една карнавална фото изложба ще се открие в зала 7 на ДХС на 11.11.2011 г. Тя ще ни припомни мигове от последния габровски карнавал, а също и габровските вицове „в действие” – чрез наградените творби от фотопленера „Смях пред обектива, или габровски фотошеги в действие”. Габровци си спомнят за този конкурс в Боженци и Габрово, проведен от 21 до 24 май тази година.

На карнавал като на карнавал! Маски, домино, костюми, усмивки. И още много други неща. Но те са само за най-верните приятели на карнавалното движение, които искат да се срещнат с традицията и допринесат за нейното развитие на 11.11.2011 година от 10.30 часа. Така ще бъдем заедно, когато стрелките на часовника на карнавалното време се строят в 11 часа и 11 минути.

Венета Георгиева-Козарева

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: