Карикатуристът на годината се казва Трайко Попов

Музеят „Дом на хумора и сатирата” учреди преди десет години своя уникална награда, с която отличава български карикатурист, участник в Националната изложба на карикатурата. Тази година носителят на специалната награда за карикатурист на годината е Трайко Попов, чиито творби впечатлиха пратеникът на Веселата къща. Избраникът получи диплом и почетното отличие „Светът е оцелял, защото се е смял”, а също така му предстои да открие самостоятелна изложба на 31. октомври тази година в залите на Музея. Освен това, в ДХС ще посрещнат и тазгодишната – 38-ма – Национална изложба на карикатурата, която не веднъж е гостувала в града ни (нека припомним, че Националната изложба на карикатурата гостува в Габрово още през 1965 г., когато започва възстановяването и на карнавалния живот тук, и всяка една подобна проява е своеобразна генерална репетиция за бъдещия Фестивал на хумора и сатирата).

А ето досегашните „Карикатуристи на годината”: Румен Драгостинов, Илийчо Алексиев, Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов, Доньо Донев, Георги Чалъков, Ивайло Цветков, Илиян Савков, Христо Комарницки, Иван Кутузов.

Какво ни направи впечатление в 38-то издание на Националната изложба? Силната политическа нагласа на карикатуристите. Видимата лпса на млади автори. Разнообразието от авторови похвати (ефирните карикатури на Любомир Михайлов и „полифоничните” на нашия съгражданин Георги Каралиев), фриволните закачки на Ириен Трендафилов (с право отличен с наградата за еротична карикатура), колоритните рисунки на Галина Павлова и Майя Чолакова; фокусирането върху теми като банките, академичните неволи, ЕС, пенсионерите и тяхното дередже, електроснабдяването, уличните протести... Да бъдем справедливи: карикатурстите не са се впуснали в политиканстване, не те са написали дневния ред на нашето общество, само са извадили от контекста фрази, маниери и жестове на политиците и по-първите държавни мъже, отделни болезнени реалности. Остава да се надяваме ние, от своя страна, да се разделим чрез смях с това уродливо и сбъркано наше настояще...

Трайко Попов (роден 1955 г.) е свързан с ДХС още с първото си участие в габровското биенале (1975), после и в изданията от 1979, 1981, 1985, 1987, 1989, а през 2011 г. в 20. Международно биенале става носител на Наградата за карикатура на Министерството на културата на Република България. Ще видим негова карикатура и в 21 Международно биенале през май тази година. Творчеството му е оценено и на редица международни форуми на карикатурата: има награди в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, Македония и др. До срещата ни в ДХС на самостоятелната му изложба на 31 октомври т.г. навярно списъкът ще се е увеличил. А дотогава му пожелахме смях и здраве!

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 0 guests online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: