Интересни факти за град Габрово

Допълнение към фактите които са публикувани на Фейсбук страницата.

Първото приложение на звучната метода за произнасяне на буквите - 1868 г.

Първата светнала електрическа крушка в България.

Първата фабрика за производство на патрони в Еловица.

Първо в страната гражданско пощенско отделение - м. януари 1878 г.(заедно с тези от Свищов и Търново).

Първата фабрика за доставка на платове за Княжеския двор - фабриката на Иван Колчев Калпазанов - 1882 г., построена от Иван Калпазанов, Петко Цокев и Васил Карагьозов.

Първата опитна земеделска станция

Габрово е обявено за кредитор на България през 1942 г.

1882 г. Иван Колчев Калпазанов с помощта на Петко Цокев и Васил Николов Карагьозов основават първата модерна фабрика за производство на текстил, шаяци и гайтани в Габрово и в Новоосвободеното Княжество Бълария:

Първата текстилна фабрика в Новоосвободеното Княжество България оборудвана с модерни машини от Германия /Фабриката на Рихард Хартман - гр. Кемниц/ - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.

Първата придворна княжеска фабрика у нас от 1884 г. - фабриката на Иван Калпазанов,

Първата задвижена с водна тубрина от 35 к.с. /1885/ и с въглища /1901/ - фабриката на Иван Калпазанов,благодарение на Васил Карагьозов.

Първата фабрика в Габрово със собствена кантора в центъра на града - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.

Първата фабрика в Габрово със собствено знаме, ушито във Виена - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.

Първата фабрика, открила парна електроцентрала през 1911 - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.

Първата фабрика, доставила специален павилион от Виена за Първото българско изложение /1892/ - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов.

Първата фабрика, отпуснала пенсии на работниците си по своя инициатива от 1922 г. - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов.

Първата фабрика, открила работническа баня през 1939 г. - фабриката на Иван Калпазанов, ръководена от Кольо Карагьозов и Иван Калпазанов - младши.

Една от първите фабрики,чиито собственици са правели застраховки на своите работници, когато застрахвателният пазар в началото на ХХ век започва да се развива активно - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов, по - късно ръководена от Кольо Карагьозов и Иван Калпазанов - младши.

Най-индустриализираният град в България през 1905-1978 г. е бил Габрово и тогава е получил прозвището “Българския Манчестър”
Най-високата сграда в област Габрово-20 етажната сграда "Космос"

Зоопаркът

Първо в страната улично радиозвучаване - 1946 г.
1954 г.радиотехниците Ив. Гатев и Т.Бочуков конструират първия портативен магнетофон в България

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
Български имоти
Блог за икономика и финанси

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 3 гости online.

Велорали Узана

Предстоящо:

Последвайте ни в

Анкета

Карате ли велосипед?
Да, карам професионaлно
18%
Често боря трафика с колело
18%
Понякога, просто за удоволствие
41%
Рядко
18%
Не карам
6%
Общо гласове: 17