Изложба „134 години Шипченска епопея“

Дата: 
Събота, 20 Август, 2011 - 17:30

изложбаС историческата изложба „134 години Шипченска епопея“ ще бъде дадено началото на Националноното честване на 20 август от 17.45 часа в ХГ „Христо Цокев“, гр. Габрово. Изложбата ще бъде официално открита от проф. Божидар Димитров.
Целта е да се покаже с представяне на музейни експонати величието на подвига на воините на Шипка по време на Руско-турската освободителна война.
Изложбата ще бъде ситуирана в две зали. В първата хронологически ще бъдат проследени историческите събития свързани с Шипченски проход и превръщането му в свещено място за българите – възникването му, развитие и исторически събития в тракийската, римската и ромейската епохи; Превръщането му в охранителен елемент от структурата на българската държава и Османската империя; Епичната битка 1877; Паметникът на Свободата и Шипченският проход днес.
Във втората експозиция ще могат да се видят униформи на руски войни, български опълченци и помагачи от местното население, както и автентични предмети като: оръжия, барабан, сигнална тръба, котле, шина и лични вещи на участниците.

Графики, ще запознават с петте етапа на битката и най-значимите сражения.

Регионална библиотека „Априлов Палаузов“ ще представи книги, които описват битката на Шипка, различни тиражи на „Епопея на забравените” и друга литература, която величае подвига.

Представени ще бъдат и съвременни рисунки на върха, паметниците му и портретите на главните действащи лица – руските главнокомандващи, и български опълченци.

Изложбата е колективно дело на Национален парк-хотел "Шипка", Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на Държавен архив – Габрово.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 0 guests online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: