Изложба на супергерои с мустаци в ДХС

1 В зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” посетителите вече се радват на нова изложба. Озаглавена е „Мустакът в действие” и предлага едно любопитно намигване към темата за една част от мъжкото лице. Най-запомнящата се, най-внушителната, ако си служим с балкански категории, а и далеч не само по тези ширини мъжкият мустак е важен знак не само според народопсихологията.
Авторката на изложбата Сибел Кантола е родена преди малко повече от три десетилетия в Турция, но още десетгодишна започва да пътешества със семейството си по света. През това време учи, работи, преподава, твори и в родината си, и в Русия, САЩ, Финландия, Южна Корея. В момента живее и твори във Финландия. В писмо до ДХС признава, че българският е вторият майчин език на родителите й, родени в България. Изборът й да направи изложба в ДХС не е само емоционалната семейна връзка с България. От свой приятел, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, тя научава за чудесните изложби и условия за презентиране на авторите под покрива на Музея. Очакваме, че след първата й изложба във Веселата къща ще видим нейни творби в следващото издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 2013 година.
Идеята за изложбата „Мустакът в действие” й пробляснала в Южна Корея, при една обиколка по книжарниците. Наред с възхитата от супергероите и книгите, които населяват, тя си задала въпроса „А не липсва ли нещо на тези супергерои – Дон Кихот, Батман, Зоро, Фантомас, Супермен, Спайдърмен... и какво е то?” Отговорът бил спонтанен: „Да, липсват им ...мустаци!” И точно супергерои с мустаци излизат в буквалния смисъл на думата, от миниатюрни книжки – за да съставят основната част от изложбата. Освен седмината супергерои, представени със смесена техника, художничката е прибавила и един „Корейски Робин Худ” (живопис, масло) и композицията „Любовта не е за всеки” (акрил, смесена техника). Тук се сещаме за едно любимо произведение („Бел ами” на Мопасан) и описанието на мустаците на героя: „...засукани, остри като игли, заплашителни, огромни, наперени, влюбчиви...”. А преди десетина години според една световна класация за десетте топ страни по признак „мустаци”, редица европейски страни, а и България, заемаха достойни челни позиции, като там с мустаци са национални герои, президенти, държавни глави, философи, творци, учени, футболни звезди, накратко – изявени личности. Ето и класацията: Индия, Мексико, Пакистан, Германия, Иран, Египет, Турция, САЩ, Унгария, България. И още нещо любопитно около нея: съставителите й твърдят, че има само три неща, които българите обичат повече от мустаците и това са...музиката, футболът и волейболът!
Изложбата „Мустакът в действие” очаква своята публика до 22 октомври в зала 5 на ДХС.

Attachment Размер
2_Sibel_a.jpg 56.37 KB

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: