Изложба на комикси в библиотека „Априлов-Палаузов”

Изложба на комиксиНай-добрите комикси на Германия и Швейцария ще бъдат представени в изложба в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. Експозицията под надслов „Комикс-сцената в Германия и Швейцария” е подредена в отдел „Изкуство” и ще гостува в Габрово от 4 до 27 октомври 2010 г. Тя е подготвена от „Гьоте институт” – България и швейцарското посолство у нас с подкрепата на швейцарската културна фондация „Про Хелвеция”.

Пътуващата изложба представя над 130 комикса от Германия и Швейцария, които тематично и жанрово проследяват историята на това синкретично изкуство, което събира образи и слово още от времето на Траяновата колона. Показани са различни видове комикси – от творбите на класици в жанра през детски и хумористични издания до авангардни комикси и карикатури. Богатата колекция е представена за първи път на Международния панаир на книгата в София през 2009 г. Оттогава обикаля регионалните библиотеки в страната.

За един от първите комикси официално се счита книгата на швейцареца Рудолф Тьоплер „Приключенията на Обадиа Олдбук”, излязла през 1837 г. Другата знакова за историята на жанра година е 1865, когато в Мюнхен е публикувана книгата „Макс и Мориц" от Вилхелм Буш. След приемането на закон, гарантиращ свободата на словото през 1854 г., се появяват много сатирични списания. Когато на власт идват националсоциалистите, много илюстратори са пропъдени, а повечето сатирични творби са цензурирани или запълнени със съдържание, угодно на режима. Все пак немска школа в комиксите не съществува, като например японския манга стил, жанра за супергероите от Америка или френско-белгийската школа с класиките Астерикс или Тинтин.

През годините комиксът в Германия все повече се утвърждава като жанр, който обединява многообразни литературни, художествени и дизайнерски елементи на високо естетично ниво. Този вид издания успяват да излязат от сянката на тривиалната литература и да се превърнат в част от актуалната немскоезична култура. Тя е интересна за всички възрасти, най-вече заради специфичната си художествена изразителност.

Източник: Община Габрово

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: