Изложба за рожден ден

Дата: 
Четвъртък, 9 Септември, 2010 - 17:30

дом на хумораВ Музея „Дом на хумора и сатирата” на 9 септември от 17.30 ч в зала 5, съвсем по габровски, ще се открият две изложби едновременно! И двете са посветени на кръгли годишнини: гостът от Разград Христо Велчев наскоро навърши 2 х 35 години, а унгарският автор Петер Поч след броени дни ще стане на 60.
В четвъртък ще можем да поздравим само Христо Велчев, а с Поч ще „общуваме” виртуално – Унгарският институт в София, съорганизатор на проявата, предостави интервю с автора от откриването на изложбата му там. Така ще имаме възможност чуем и видим с какво удовлетворение унгарският творец говори за Габрово и Дома на хумора и сатирата.

За автора
Христо Велчев е нарекъл изложбата си ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ. Тя е допълнена с подбрани афоризми от сборника „Законите на Мърфи”, чийто автор е художникът.
Христо Велчев е роден на 4 август 1940 г. в Свищов.
Завършва ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, специалност „Приложно изкуство“ при проф.Васил Стоилов (1969 г. ).
Неговите изяви са в областта на карикатурата, приложната графика, сценографията.
Живее и работи в Разград от 1970 г. до днес.
Инициатор и организатор на първата Обща изложба на младите карикатуристи в Разград (30.09.1972 г.).
Първата самостоятелна професионална карикатурна изложба на Хр. Велчев е в родния му град Свищов (19.10.1974 г.).
В трудовата биография на художникае и учителският период по изобразително изкуство в Разград.
Член на СБХ, секция „Графичен дизайн“. През периода 2004-2006 г. е председател на разградското представителство към СБХ.
Участник в над 100 регионални, национални и международни изложби на плакат, карикатура и фотография, многократно награждаван. Автор е на верлибри /лого/-графични запазени фирмени марки.
През 2006 г. 2 негови плаката са включени в изложба на политическия плакат в Белгия; а 5 карикатури – в тематичната белгийска изложба „Заключване и ключове“. Получил е 2 национални и 1 международна награда за художествена фотография. Печели награди и от участията си в първите четири общи карикатурни изложби в Разград.
Хр.Велчев е свързан с Габрово и ДХС още от Първото международно биенале (1973) и участва в десет негови издания. През 1974 г. е поканен да участва в Антологията на световната карикатура, над която тогава работи екипът на ДХС.
През 2001 година получава поощрителна награда за участието си в раздел „Плакат”. В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата отначало се представя с карикатури (1973-2001), след това се включва и с плакати, графика, фотографии и пластика.
Посетителите на изложбата могат да й се наслаждават до края на месец октомври.

Другата изложба, която ще се открие по същото време и в същата зала, се нарича ПЛАКАТНА САМОТА. Неин автор е унгарският художник Петер Поч. Той е роден в град Печ през 1950 г. Завършва Художествената гимназия в родния си град. От 1972 г. се занимава основно с графика и проектиране на плакати.
Редовно участва в международни биеналета и триеналета на плаката. Носител е на множество национални и международни награди.
За изключителения си принос в изкуството през 1997 г. е удостоен и с едно от най-високите отличия в Унгария - наградата „Михай Мункачи”, връчвана на националния празник на страната.
През 1991 г. създава Студио за дизайн POSTER’V.
Основава Асоциацията „Плакатна самота” (2008). Преподава в катедрата „Графичен дизайн и плакат” в Института по изкуства към Западно-унгарския университет (2008).

Петер Поч показва творчеството си в общо 81 самостоятелни изложби в периода 1977 – 2009 в Унгария, Полша, Югославия, Холандия, Финландия, Германия, Чехия, Канада, Словакия, Румъния, Япония Мексико, Украйна, Италия, Франция.

Негови произведения се намират във всички авторитетни музеи и сбирки на плакатното изкуство по света. В България творецът е познат най-вече от участията си в петте издания на Международното триенале на сценичния плакат – София. Петер Поч е и сред 30-те именити плакатисти, включени в най-успешния международен проект на триеналето – плакатната акция “Буквите на България – Азбука на Европа”, представян в десетки галерии по целия свят. Буквата от българска азбука, която изтегля в жребия Петер Поч, е „Ю”.

Контактите му с ДХС са белязани с успешно участие в 19. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – 2009, в което става носител на Специалната награда на Министерството на културата (раздел „Плакат”).

За изложбата
Голяма част от 37-те плаката са създадени за паметни или емблематични събития: 100 години театър “Йожеф Катона” - Кечкемет, Международен пленер “Лудвиг”, UNIMA - Световен фестивал на Международния съюз на кукловодите, ІV и V Фестивал на анимационното кино - Кечкемет, 10 години Датски културен институт в Унгария, Фестивал на анимационното кино - Кечкемет, Пролетен фестивал - Кечкемет.

Други са с интригуващи заглавия: „По желание на обществото”, „Плакатна мания”, „Театър от театъра”, „Реймон Кьоно: Упражнение по стилистика”, „Портокалова република”, „Магазинът за кашкавал на Тамаш Т. Над”, „Ендре Фейеш: Гробище за старо желязо”, „Оркестър „Чик”, „Добро утро, Мексико!” и „В памет на Тулуз Лотрек”.

„Плакатна самота” беше показана тази година най-напред в София в Унгарския културен институт, а също и в Русе и Пловдив. В изложбата в ДХС са включени и наградените плакати в Международното биенале -2009. Експозицията може да се види до края на месец септември.

ХРИСТО ВЕЛЧЕВ

Из „Законите на Мърфи”. Съставител Г. Бербенков

Живот без смях и хумор е като ядене без сол.

Смехът е източник на здраве и красота.

Царят се хвали със своя шут.

Най-красивата жена е следващата.

Мога да обещая, но не мога да изпълнявам.

Приятелю, погледни се в огледалото, за да разбереш, че времето не лъже.

Когато не можеш да излъжеш, кажи истината, за да ти е чиста съвестта.

Имам вече тръпка, това е важна стъпка.

И в самотата може да има щастие.

Обич и преструвка за една целувка!

Сред обществото е графиня, а вкъщи – слугиня!

Тръгнал е слух, само че аз не го чух, за да ти го кажа!

Доста държави си имат мафии, а нашата мафия си има държава.

Фокус, мокус, „Октопода” на пода.

Не бива да мълчим. Ще останем малцинство.

Ако искаме да променим нещо, трябва да започнем първо от себе си!

Щастливи емигранти няма.

Какво стана с ризата?... Попитайте кризата!

Буквите са мъртви, ако няма кой да ги прочете.

Храната на душата е изкуството.

Човек е удовлетворен, когато прави това, което иска.

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
Български имоти
Блог за икономика и финанси

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Велорали Узана

Предстоящо:

Последвайте ни в

Анкета

Карате ли велосипед?: