Изложба- базар „Дървостругарството- поминък на балканджията”

Дата: 
Понеделник, 7 Ноември, 2011 - 11:30

ЕтъраОт 07. 11. 2011г. посетителите на АЕК "Етър" ще имат възможността да посетят изложбата- базар „Дървостругарството- поминък на балканджията”. Нейн автор е Росица Бинева, уредник „Занаяти” при АЕК „Етър”.
Експозицията презентира над 100 експоната от фонда на етнографския музей- бъклици, танури, гаванки и други изделия от регистъра на занаята. В рамките на зимния период, гостите на комплекса ще могат да си закупят от организирания базар традиционни изделия, произведени от етърските майстори- дървостругари- Пламен Пеев, Данаил Кръстев и Иво Стоянов.

Дървостругарството в Габровско е самобитно занятие, наложило се от самата природа- богата на гори и води, а бедна на плодородна земя. В миналото то е основен поминък на населението от планинските колиби, разположени южно от Габрово, по двата притока на р. Янтра- Етърската и Паничарската реки. Чрез оригинален инструментариум, и ескпонати от началото на 19 век до наши дни, се представя традициите и приемствеността в дървостругарството, заедно с цялото разнообразие на характерните форми в занаята. Благодарение на дарения и откупки, музеят притежава и една от най- големите колекции от изделия на съвременни майстори- дървостругари от Габровско, които също намират място в изложбата.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: