Издирват габровските корени на бъдещия президент на Бразилия Дилма- Вана Русеф

Габрово в последните дни е обект на засилен медиен интерес. В момента тук е екип на телевизия Rede Globo, която е най-голямата телевизия в Латинска Америка и третата в света, след CBS и NBC. Тя проучва габровските корени на кандидатката за президент на Бразилия Дилма- Вана Русеф. През следващите дни се очаква да пристигнат журналисти и от вестник "O Estado de Sao Paolo".

Дилма Русеф е габровка по бащина линия. Нейният баща Петър Стефанов Русев е роден на 29.01.1900 година в Габрово в семейството на Стефан и Цанка Русеви. Родният му дом се е намирал на ул. "Брянска"- на мястото на паркинга на Дома на техниката, разказа за Дарик Катя Гечева от Габровския Държавен архив.

Петър Русев завършва право в София, там се жени и 2 месеца преди да се роди синът му, напуска България. През 1930 година заминава за Франция, след което се установява в Бразилия, където се прекръства на Педро Русеф. От първия си брак в София той има един син, който се казва Любен- Камен. От втория си брак в Бразилия има три деца- Дилма- Вана, кръстена на майка си и на сестрата на баща си Вана, още една дъщеря, която е починала на 26- годишна възраст на име Жана и момче на име Игор.

Родословното дърво на Дилма Русеф по бащина линия е много голямо и ако се задълбочим, можем да открием връзка с известния български писател Ран Босилек. В Габрово живее жената на първия братовчед на Дилма Русеф, който се казва Цветан Ковачев.

Източник: Дарик

Share this

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
Български имоти
Блог за икономика и финанси

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Библиотека Априлов Палаузов

Предстоящо:

Последвайте ни в

Анкета

Карате ли велосипед?: