"Зорба Гъркът" в Габрово

Дата: 
Вторник, 8 Май, 2012 - 19:00

На 8 май Национална опера и балет гостува на сцената на Дом на културата "Емануил Манолов" с балетния спектакъл "Зорба Гъркът".
Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.
„Зорба Гърка“ е същински спектакъл-фойерверк за ценителите на атрактивния танц в две действия и 22 картини, история за свободата и любовта към живота. Действието в новелата на Казандзакис се развива на остров Крит, а в балета – на безименен гръцки остров, но последното едва ли ще развали впечатлението ви от шоуто.
В балета има от всичко – чудесна балетна техника, впечатляваща хореография, безупречно изпълнение и страхотни сценични решения. Ако имате резерви към класическия балет, то „Зорба гъркът“ определено не е спектакълът, към който трябва да ги прилагате. Хореографията на Лорка Масние по уникален начин съвместява виенска изтънченост със средиземноморски и дори малко балкански мачо-привкус. Има го юнашкото викане, самоувереността, има го и сиртакито. При това в една от най-известните му мелодии, умело вплетена от композитора Микис Теодоракис в цялостната музикална картина …
Билетите за спектакъла „Зорба гъркът“ са с цена от 10, 15 и 20 лева - значително по-ниска от цената на софийска сцена. Можете да ги закупите на касата на магазин „Габрово“ - ул. „Радецка“ № 20 / централна търговска улица/.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 3 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: