За Алеко - 150 години по-късно

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово предлага на своята публика най-новата си изложба „150 години от рождението на Алеко Константинов”. Отбелязването на юбилея на големия наш сатирик ще премине през един динамичен диалог между нас, модерните хора от 21.век, и посланията на трима карикатуристи, интерпретиращи Алековото творчество.
В зала 7 е подредена тематична колекция от 115 карикатури от художествения фонд „Хумор на народите”, рисувани по различно време от Борис Ангелушев (1902–1966), Теньо Пиндарев (1921-2010) и Тодор Цонев (1934-2004). Тримата майстори със сатиричните си пера ни предлагат едно своеобразно пътешествие през дебрите на българската душевност, концентрирана в образа на бай Ганьо, Алеко и българина, устремен към Страната на големите възможности. Включени са 29 карикатури от цикъла „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад” от Б. Ангелушев, една от Т. Пиндарев и 85 творби на Т. Цонев от серията „Бай Ганьо”.
Изложбата дава и друга възможност: музейните специалисти отново ни предлагат да обговорим три граждански позиции и същевременно да си припомним големи имена от историята на българската карикатура, а също и дарители на ДХС. Например дарението на Тодор Цонев постъпи само дни преди той да прекрачи във Вечността и носи едновременно порива за красота и хармония в нашето съвремие и гнева на истинския патриот и гражданин, който е безпощаден към пороците и морала както на силните на деня, така и на обикновените хора, повярвали на разни идоли. Неговият „Бай Ганьо” се е развихрил в първите години на демократичните промени и се опитва да диктува правилата на целия живот. Остава ние да решим чия страна ще вземем.
Всеизвестно е, че Алеко Константинов издава творбата си като сборник, озаглавен „Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895). Едва ли авторът е допускал, че създава творба, която ще се дописва, ще поражда съвременен фолклорен прочит, а нейният герой ще „продължава да пътува, преминавайки всякакви – и географски, и културни, и смислови – граници. Това е героят без граници – художествена проекция на един винаги „съвременен българин“ (Пл. Дойнов). Ето как изложбата „150 години от рождението на А. Константинов” в ДХС предоставя възможност на габровци и гости да се впуснат в едно не само забавно, но и подплатено с дълбок размисъл пътешествие не към героите на сатирика, а към нас самите. Ще можем ли пред портрета на Алеко да си отговорим къде сме днес, отдалечихме ли се поне малко от „типичния българин” и какви искаме да бъдем, ние и тези след нас?
Тематичната карикатурна изложба от фонда „Хумор на народите” очаква своите зрители в зала 7 на Дома на хумора до 27 март 2013 година.

Венета Георгиева-Козарева, МДХС

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: