ЖИВОПИСАТИРА в Дом на Хумора

Дата: 
Четвъртък, 13 Октомври, 2011 - 17:30

дом на хумораНа 13 октомври т.г. в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита изложба с творби от пленера по живописатира, организиран в последните дванадесет години от Общината в Горна Оряховица и секция „Карикатура” на Съюза на българските художници. Странното словосъчетание между карикатура, сатира и живопис е привличало през годините стотици български, а също и чуждестранни автори, които са творили заедно и са остави частица от творческите си вълнения в постоянния фонд на Художествената галерия „Никола Каранешев” в града.
Да, всеки пленер е територия на свободния дух, на художествения потенциал и фантазия на кръга поканени за участие. Място за срещи и обмен на идеи, техники, новости. И още нещо: по статут всеки участник трябва да подари на Общината-домакин по едно свое произведение, създадено в дните на пленера, а Общината – да откупи по още едно. Ето как ще се попълва и фондът на местната галерия със съвременни произведения.
Сред подбраната колекция от горнооряховския пленер по живописатира в зала 3 са творби на Алла и Чавдар Георгиеви, на Георги Чалъков, Слави Петрински, Иван Кутузов, Анатолий Станкулов, Любомир Михайлов, Румен Драгостинов, Илиян Савков, Валентин Георгиев, Камен Кисимов, Красимир Коцев и още и още, все добре познати ни като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Тук не изброихме имената на художниците от Сдружение „ГоАрт”, активно участващи във всяко издание на пленера. През годините са канени и автори от страната и от чужбина, а от Габровската група на художниците се вписват Йорданка Шиякова, Георги Каралиев и Румен Трифонов.
„Живописатира” в Горна Оряховица е едно интересно предизвикателство, тръгнало от група местни ентусиасти и подето от гилдията в страната. В четвъртък в ДХС ще имаме възможност да чуем и позицията на горнооряховските художници, и на един от инициаторите – Слави Петрински, който ще пристигне специално за случая от София. Очакваме активен диалог между авторите и публиката, между досегашни и бъдещи участници. Точно от това имат нужда творците – да застанат лице в лице публиката, която дава смисъл на техните постоянни професионални и човешки вълнения.
„Живописатира” – сборната изложба от едноименния пленер в Горна Оряховица – ще бъде отворена за своите почитатели в Дома на хумора и сатирата до края на месец ноември.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: