Етърски панаир 2011

Международен панаир на народните занаятиАЕК "Етър" за своето кратко съществуване има амбицията да бъде не само съхранител на духовната и материална култура на балканджиите, но и продължител на занаятчийските традиции на българския народ. За това през 1990 година се полага началото на една идея - възстановяване в музейна среда на панаир народните занаяти. Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, Етъра стана притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.
През различните годините панаирът се представя за два, три или четири дни, в които освен алъш-вериша се откриват изложби на известни майстори, представят се възстановки на домашни занятия предлага се фолклорна програма.
Панаирът се провежда ежегодно - първите петък, събота и неделя от месец септември.
Тази година Международнен панаир на народните занаяти ще се проведе от 3 до 6 Септември.
Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия.

Панаирът на народните занаяти в АЕК "Етър" представя българските народни занаяти пред широка публика, като чрез това способства за поддържане жив интереса към тях. Етърският панаир създава условия за представяне на майстори от различни етнографски райони от страната, като чрез това спомага за опознаването на различни регионални традиции, насърчава познавателния интерес към различни занаятчийски умения, свързани с общобългарските или регионалните традиции, като стимулира и придобиването на занаятчийски умения у по-младите поколения. Панаирът подпомага запазването и развитието на културните традиции в условията на глобализация чрез изтъкване на разнообразието и богатството на регионалните и общобългарските приноси в общоевропейското пространство.
Организатори на Международният панаир на народните занаяти са Министерство на културата, Община Габрово и АЕК "Етър" – Габрово.Етърският панаир се провежда под егидата на Министъра на културата и Кмета на Община - Габрово.

www.etar-fair.org

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: