Етърски панаир 06.09.2010

Днес в 11 часа по план започна демонстрацията на Национално Дружество Традиция на занаята тюфекчийство. Много гърмежи и силен тътен тресеше АЕК Етъра днес. С великолепна презентация на носии, клубове, оръжия и бойно снаряжение членовете на Дружество „Традиция” ни пренесоха в автентичната обстановка на онова време. Председателя на „Традиция” Станчо Джумалиев откри презентацията. Зрителите видяха традиционни облекла и уръжия от Средногорието, Шумен, Марково и Трявна.
традиция1
традиция2
традиция3
По-късно се проведе тържествен водосвет на трите знамена. Клубното знаме на Дружество Традиция, Знамето на Капитан Дядо Никола и на Поп Минчо. След като бяха осветени импровизирана чета пое отново пътя към сцената. Много песни и фишеци се разнесоха на Етъра. Председателя на клона в Трявна сподели, че в Габрово е и основана първата младешка секция на Дружеството. Потготвят се множество възстановки една, от която ще е уникална-Априлското въстание за северна България. На 10.01.2011 се навършват 20 години от създаването на Дружество Традиция.
освещаване
освещаване1
освещаване2
освещаване3
На импровизираната работилница на поляната срещаме един от майсторите на тюфекчийството. Николай с охота ни споделя тънкостите на този занаят. Той изработва, реставрира и конструира муниции за дружеството от 15 години. Член е на Плевенския клон на Дружеството. Прави пунгии, кобури и патрони за възстановките.
тюфекчийство
тюфекчийство1
При краткото ми интервю с директора на АЕК Етър ст.н.с. д-р Ангел Гоевски сподели, че вчера е бил поставен рекорд за комплекса по посещаемост. По неофициални данни се твърди, че вчера посетителите са прехвърлили 8000. Плановете са му били изпълнени на 100%. Итереса към Дружество Традиция е бил огромен. Поканени са и за догодина да участват на събитията около панаира.
Накрая той предаде едно послание към обществеността „Не забравяйте традициите.Народ без традиции не е народ”.

С това завърши Международния панаир на занятите Етър 2010.

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: