Домът на хумора предлага целодневна програма на рождения си ден – 1 април

Дом на хумораНа 1 април т.г. – Международния ден на хумора и шегата – Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 39-и рожден ден.
И тази година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и гостите на града. За всички тях домакините са подготвили приятна изненада – целодневна първоаприлска програма, в която са предвидени интересни изяви за всички възрасти и в която се съчетават всички видове изкуства.
През целия ден любителите на анимационни филми ще могат да се насладят на популярни серии от „Тримата глупаци” на Доньо Донев и „Ну, погоди!” на Вячеслав Котьоночкин. Прожекциите ще са непрекъснати от 9.00 до 18.00 ч.
За почитателите на добрите български игрални филми от близкото минало са предвидени две прожекции. От 9.00 ч. – „Хитър Петър” на режисьора Стефан Сърчаджиев, а от 15.00 ч. – „Бай Ганьо тръгна по Европа” с Георги Калоянчев в главната роля.

За децата, за учениците и за всички, които обичат приказките, е забавната „Весела разказвачница”, която ще започне в 10.30 ч. Сладкодумни габровчета ще се състезават в разказването на хумористични приказки и ще претендират за бъдещи благолажци, а в тайните на разказваческото изкуство ще ги въведе фолклористката Елена Огнянова.

В 13.00 ч. гостите в Дома на хумора ще присъстват на любопитна церемония – валидиране на специална пощенска марка, посветена на Деня на хумора и шегата и 35-годишнината от откриването на малката планета Габрово. Тя е дело на доц. Георги Янков – преподавател в Националната художествена академия, който е емоционално свързан със столицата на хумора. Марката ще влезе в употреба още на същия ден, а стойността й от 0.65 лв. ще позволи да се използва върху всяко обикновено писмо, изпращано по пощата. Гост на тържествената церемония ще бъде министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков, който лично ще постави печата за валидиране на марката.

Веднага след церемонията ще бъде открита изложбата „В търсене на човека” – сборна колекция рисунка и графика от художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата. Изложбата се представя в рамките на Европейските срещи на хумористичното изкуство и включва 50 творби на 23 автори от 12 европейски страни – Австрия, Беларус, България, Германия, Италия, Литва, Русия, Словакия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия. Освен че предизвикват естетическа наслада, творбите на най-известните майстори на европейската графика подтикват към съпреживяване и общуване, провокират чувството за хумор и развенчават мита за графиката като скучно изкуство, предназначено само за познавачи.

Интересна среща предстои и на любителите на писаното слово и свежия хумор. В 17.30 ч. е представянето на книгата на известния полонист и преводач Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов”. Лично авторът ще разкаже свои интересни спомени и забавни случки от дългогодишната си дейност като държавен и правителствен преводач, придружавал високопоставени личности и делегации от България и Полша. Книгата ще представи д-р Агоп Гарабедян от Института по балканистика при БАН. Литературната вечер се осъществява с любезното партньорство на Полския институт в София.

Дарина Маринчевска

Програмата може да свалите от прикаченият файл.

Attachment Размер
programa-1 april-p.pdf 132.12 KB
Share this

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Бъдете информирани

Абонирайте се за последните новини!

Последвайте ни в

Предстоящо:

Анкета

Смятате ли, че следващата среща на върха между Бразилия и Европейския съюз трябва да се проведе в Габрово?: